Варшава надала Києву свої пропозиції щодо розблокування кордону

Новини Транспорт
Варшава надала Києву свої пропозиції щодо розблокування кордону

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик в останній день свого перебування на цій посаді звернувся з листом до віцепрем’єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова з пропозиціями Варшави щодо розв’язання кризи на кордоні.

Як повідомили у міністерстві інфраструктури Польщі, ці пропозиції включають пропуск порожніх польських фур з України до Польщі поза електронною чергою і звернення до Єврокомісії з проханням проаналізувати наслідки реалізації угоди про лібералізацію транспортних перевезень з Україною, передає Укрінформ.

У листі зазначається, що однією з причин блокади польськими перевізниками кордону є запровадження українською стороною електронної черги. Відтак, це призвело до збільшення часу очікування на кордоні транспортних засобів з ЄС, які повертаються порожніми з України.

“Це унеможливлює виконання подальших замовлень і знижує конкурентоспроможність компаній. Крім того, на думку протестувальників, нова система допускає нерівне ставлення до перевізників з України та Польщі”, – наголошує польське міністерство.

У цьому контексті міністр Адамчик закликав терміново вжити заходів щодо виконання вимог польських автоперевізників, за які відповідає українська сторона.

“Йдеться про виключення обов’язкової реєстрації в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу, принаймні на двох пунктах пропуску: Устилуг-Зосін і Нижанковичі-Мальховіце”, – йдеться в листі.

Польський міністр також звернувся до Єврокомісара з питань транспорту Адіни Валеан з проханням створити спільний комітет, щоб проаналізувати вплив угоди про лібералізацію транспортних перевезень з Україною (діє з 1 липня 2022 року) на ринок автомобільних перевезень ЄС.

Міністр Адамчик закликав Єврокомісара Валеан і президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн підтримати його заклик до українського уряду у справі про електронну чергу для водіїв з ЄС.

Польща також готує подання, щоб під час засідання Ради ЄС з питань транспорту 4 грудня у Брюсселі питання угоди щодо лібералізації транспортних перевезень з Україною було однією з основних тем переговорів.

Нагадаємо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску “Корчова-Краківець”, “Гребенне-Рава Руська”, “Дорогуськ-Ягодин”. Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску “Медика – Шегині”.

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Переговори українських урядовців з протестувальниками результату не дали, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських перевізників Україна навіть не обговорюватиме.

Новини

9 Травня 2024

Укрзалізниця має продавати металобрухт якнайшвидше – Гусак

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

Жеваго отримав нову підозру по справі банку Фінанси та Кредит

США у березні скоротили експорт металобрухту

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

ВСІ НОВИНИ ⇢