Учасники кліматичної конференції підписали угоду про відмову від викопного палива

Екологія Економіка Новини ТЕК
Учасники кліматичної конференції підписали  угоду про відмову від викопного палива

Учасники кліматичної конференції COP28 підписали історичну угоду, яка вперше зобов’язала світ відмовитися від усіх видів викопного палива. Таке рішення є важливим маркером у глобальному напрямку руху до низьковуглецевої енергетичної системи, повідомляє TIME.

Зазначається, що фінальна угода також передбачає потроєння використання відновлюваних джерел енергії та подвоєння рівня підвищення ефективності до 2030 року.

Також на COP28 домовилися про створення фонду з подолання втрат і шкоди від зміни клімату. В матеріалі підкреслили, що фінальну угоду привітали представники США та ЄС.

Домовленості блокували країни ОПЕК, зокрема Саудівська Аравія та росія. “Угода закликає країни швидко відвести енергетичні системи від викопного палива справедливим і впорядкованим способом, кваліфікація, яка допомогла переконати скептиків.

Згідно з угодою, країни також мають зробити свій внесок у глобальні перехідні зусилля, замість того, щоб бути прямо змушеними зробити цей зсув самостійно”, – розповіли у TIME.

Зазначається, що хоча угода не містить положень щодо поступового припинення використання викопного палива, вона відкриває нові можливості. Адже на жодному попередньому саміті не ухвалювали відмову від нафти та газу. Тепер швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди.

Окрім того, на конференції 50 нафтогазових компаній домовилися про скорочення викидів потужного парникового газу метану від власних операцій до 2030 року майже до нуля. В матеріалі додали, що на COP26 у Глазго світ домовився про поступову відмову від вугілля.

Однак протягом двох років його споживання продовжує зростати. Вірогідність обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C стає все меншою.

Проте угода COP28 є важливим маркером у глобальному напрямку руху до низьковуглецевої енергетичної системи. За словами представниці Німеччини Дженніфер Морган, угода COP28 надішле інвесторам сигнал про майбутнє енергетичних ринків.

Учасниця конференції від Самоа Анна Расмуссен попередила, що пункт про відмову від викопного палива зосереджується виключно на енергетичних системах, а не на економіці в цілому.

На її думку, пункт про уловлювання та зберігання вуглецю є кроком назад і може дозволити країнам продовжувати спалювати вуглеводні.

Також країни можуть сприйняти положення про перехідні види палива як підтримку довгострокового використання природного газу.

Варто зазначити, що аналітики BloombergNEF оцінили успішність COP28 на 3,8 із 10, що на 2,2 бала нижче загальної оцінки конференції в Глазго у 2021 році.

Адже навіть якщо всі поточні обіцянки будуть виконані, країни все ще не на шляху до обмеження потепління до 1,5°C або навіть 2°C. Наразі планета перебуває на шляху до потепління на 2,1–2,8°C, однак без цих зусиль потепління сягнуло б 4°C.

Новини

3 Травня 2024

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

ВСІ НОВИНИ ⇢