Україна має домогтися від ЄС звільнення від сплати вуглецевого податку

Екологія Економіка Металургія Новини
Україна має домогтися від ЄС звільнення від сплати вуглецевого податку

У травні 2023 року ЄС схвалив регламент про прикордонне вуглецеве коригування (СВАМ). Якщо Україна не домовиться про перехідний період, цей податок коштуватиме підприємствам до 1,2 млрд євро щорічно.

Про це зазначила координаторка комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської бізнес-асоціації (ЕВА) Ольга Бойко, передає Mind.

“З 1 жовтня почав діяти перехідний період СВАМ, протягом якого імпортер лише звітує про викиди СО2, закладені в імпорт товарів, які підлягають оподаткуванню за CBAM, без стягування відповідної плати”, – нагадалаБойко. 

При цьому вона зауважила, що з 1 січня 2026 року механізм запрацює повністю, а саме: виробник товару, що підпадає під СВАМ, при його імпорті до ЄС має заплатити за викиди СО2, що вивільнилися внаслідок його виробництва, купуючи відповідну кількість сертифікатів СВАМ за ринковою ціною, сформованою на ринку торгівлі квотами на викиди парникових газів ЄС (EU ETS).

Дія СВАМ пошириться спочатку на залізо, сталь, алюміній, цемент, органічні хімічні речовини, добрива, електроенергію і водень. А до 2030 року, як очікують, податок сплачуватимуть також виробники скла, целюлози й паперу, а також представники авіа- та морського транспорту.

За словами Бойко, ЄС ще до війни визначав Україну як одну з тих країн, що найбільше постраждає від СВАМ. За різними оцінками, додаткове навантаження на імпорт з України щороку становитиме від 300 млн євро до 1,2 млрд євро. У теперішніх умовах таке фінансове навантаження буде непідйомним для економіки України, яка ледь дихає.

“Саме тому потрібно розпочати перемовини щодо активізації ст. 30 Регламенту СВАМ, яка дозволяє створити особливі умови експорту товарів з України, де виключні й неспровоковані події спричинили руйнівні наслідки для економіки та індустріальної інфраструктури. Це сприятиме зниженню фінансового навантаження на бізнес і допоможе частково акумулювати ресурси для необхідних реформ у сфері захисту довкілля та клімату”, – резюмувала Бойко.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢