Україна може не отримати 4,4 млрд євро від ЄС на зелений перехід через війну

Екологія Економіка Новини
Україна може не отримати 4,4 млрд євро від ЄС на зелений перехід через війну

Україна може не отримати від ЄС близько €4,4 мільярда потенційного та наявного фінансування до 2027 року на зелену трансформацію через запуск нового механізму Ukraine Facility. Про це попередила координаторка Комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації Ольга Бойко в інтервʼю для Mind, підкресливши, що Ukraine Facility замінить деякі інші програми підтримки.

Вона розповіла, що в ЄС обсяги та напрями фінансування представлені багаторічною фінансовою програмою (Multiannual Financial Framework, MFF).

Програма надає фінансування для країн-членів, країн-кандидатів, партнерських регіонів чи окремих держав. В її рамках функціонують і інші програми, зокрема:

Multi-annual Indicative Programme, MIP – фінансування сталого економічного розвитку, верховенства права та безпеки, екологічної та кліматичної сталості, цифрової трансформації, а також стійкого, гендерно рівного, справедливого та інклюзивного суспільства;

На реалізацію цих реформ Україна у 2021 році отримала €141 мільйон, а з весни 2022 року гроші MIP спрямували на екстрену підтримку внаслідок війни.

Так Україна вже отримала 90% від фінансування на 2021–2024 роки. Бойко зазначила, що загальний передбачений бюджет для України до 2027 року – €2,6 млрд, але у разі запуску Ukraine Facility Україна може втратити доступ до цих коштів. Ukraine Facility (розробляється з літа 2023 року) – новий інструмент фінансування відновлення, відбудови та модернізації України шляхом надання €50 млрд фінансової допомоги у 2024–2027 роках.

Вона пояснила, що лише €2,5 млрд з цієї суми, тобто 5%, передбачено на підтримку євроінтеграційних екологічних реформ й економічних перетворень.

Експертка звернула увагу, що в ЄС також існує Інструмент передвступної підтримки (Instrument for Pre-Accession Assistance, IPA).

Хоча Україна стала кандидатом у червні 2022 року, країна досі не внесена у перелік держав, що можуть отримувати доступ до цього фінансування.

“За задумом ЄС, Ukraine Facility замінить деякі інші програми підтримки. Як наслідок, Україна не лише не одержить на зелену трансформацію €923 млн в рамках MIP, а й також може забути про €3,5 млрд допомоги, на яку претендувала б завдяки IPA до 2027 року”, – підкреслила експертка.

На її думку, у рамках Ukraine Facility доцільно розглянути можливість підтримки зеленого переходу української економіки, наприклад у вигляді грантів чи інших форм співфінансування проєктів у провідних галузях промисловості. Це забезпечить традиційну підтримку країн перед вступом до ЄС з фондів, якими користувалися інші країни.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢