У нинішніх умовах фінансове навантаження від CBAM буде надмірним для економіки, — ЄBA

Екологія Економіка Металургія Новини
У нинішніх умовах фінансове навантаження від CBAM буде надмірним для економіки, — ЄBA

В умовах повномасштабної війни в Україні введення Європейським Союзом механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM) буде надмірним фінансовим навантаженням для економіки нашої країни.

Такий висновок зробили в Європейській бізнес асоціації (ЄBA). Там нагадали, що 31 січня закінчився період подачі першого звіту в рамках СВАМ.

“ЄС ще до повномасштабного вторгнення визначав Україну як одну з тих країн, на яку найбільше вплине впровадження СВАМ. За довоєнними оцінками EY, СBAM потенційно міг коштувати українським виробникам $300 млн.

У нинішніх умовах таке фінансове навантаження буде надмірним для економіки України. Галузі та підприємства, які підпадають під дію СВАМ і так є одними з найбільш постраждалих від військових дій.

При цьому, окремо необхідно відзначити, що у зв’язку з блокадою чорноморських портів у українських підприємств обмежені варіанти експорту окрім країн ЄС.

Наприклад, до війни 45% експорту продукції гірничо-металургійної галузі йшли до ЄС, а в 2023 році – вже 85% експорту прямувало до ЄС”, — сказано в статті.

Зазначається, що за понад три роки з моменту прийняття відповідної постанови Кабінетом міністрів так і не створили переговорну групу з Єврокомісією щодо застосування до України CBAM.

При цьому, інші країни активно ведуть переговори в цьому напрямку. Щоб вплинути на ситуацію Комітет промислової екології та сталого розвитку Асоціації пропонує зосередитись на виконанні двох завдань: досягнути застосування СВАМ до України за декларативним принципом, а також розробити та запровадити СВАМ в Україні.

Нагадаємо, 10 травня 2023 року було прийнято Регламент (ЄС) 2023/956 Європейського Парламенту та Ради про запровадження механізму прикордонного вуглецевого коригування (CBAM).

З 1 жовтня 2023 року діє перехідний період СВАМ, протягом якого імпортер лише звітує про викиди СО2, закладені в імпорт товарів, які підпадають під CBAM, без стягування відповідної плати. З 1 січня 2026 року механізм запрацює повністю.

Суть його полягає у такому: імпортер товару, що підпадає під СВАМ, при його імпорті в Європейський Союз, має заплатити за викиди СО2 шляхом купівлі відповідної кількості сертифікатів СВАМ за ринковою ціною, сформованою у схемі торгівлі квотами на викиди парникових газів ЄС (EU ETS).

На першому етапі дія СВАМ пошириться на залізо та сталь, алюміній, цемент, органічні хімічні речовини, добрива, електроенергію та водень, а до 2030 року СВАМ має покривати усі сектори, охоплені Директивою Європейського Парламенту і Ради 2003/87/ЄС від 13 жовтня 2003 року про встановлення системи торгівлі квотами на викиди парникових газів у межах Союзу та внесення змін до Директиви Ради 96/61/ЄС.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢