Боротьба зі зміною клімату вимагає скорочення використання пластику

Екологія Економіка Новини
Боротьба зі зміною клімату вимагає  скорочення використання пластику

пластик

Боротьба зі зміною клімату потребує радикального скорочення виробництва, використання та утилізації пластику, адже ця галузь створює 2 мільярди тонн викидів парникових газів – близько 3,4% всіх антропогенних викидів.

Окрім викидів, пластик спричиняє масштабне забруднення, яке щорічно становить смертельну загрозу для понад мільйона морських птахів і 100 000 морських ссавців, повідомляє Environment+Energy Leader.

Зазначається, що пластик негативно впливає на довкілля на всіх етапах свого життя, а саме під час: видобутку нафти – сировини для виробництва пластику.

Так 14% усієї видобутої нафти призначені для виробництва пластику; виробництва – близько 60% викидів від пластикової продукції утворюються на цьому етапі.

Попри появу біопластику, промисловість все ще значною мірою залежить від викопного палива, і лише невелика частка надходить із перероблених матеріалів;

“Шлях пластику від створення до утилізації затьмарюється викидами, 29% яких припадає на розповсюдження. Високий попит на пластик, насамперед для упаковки, вимагає великої логістики та транспортування, на що ще більше впливає викопне паливо”, – підкреслили в E+E Leader.

Утилізації – лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи.

У природі пластик розкладається з утворенням метану та етилену, а також розпадається на дрібні часточки (мікропластик).

Цю проблему загострює індустрія швидкої моди, яка використовує синтетичні тканини; забруднення – щорічно птахи, риби та інші тварини у Світовому океані проковтують пластик та заплутуються у такому смітті.

Пластикове забруднення може знищити середовища існування приблизно 700 видів.

У матеріалі пояснили, що найефективнішою стратегією проти забруднення пластиком є ​​скорочення споживання, зокрема більше використання натуральних тканин, багаторазового посуду та пляшок, а також зміна поведінки споживачів.

Окрім того, подолати пластикове забруднення допоможе перехід до циркулярної економіки, яка передбачає переробку та повторне використання.

“Хоча скорочення пластикових відходів у майбутньому є обов’язковим, боротьба з поточним рівнем забруднення є не менш важливою, – підкреслили в E+E Leader. – Для значного впливу потрібні глобальна співпраця та розширена інфраструктура переробки”.

Зазначається, що для пластику, який не можна переробити, необхідно знайти більш екологічні методи утилізації, наприклад його використання у виробництві цементу.

Нагадаємо, звіт екологічної групи Oceana показав, що найбільша у світі інтернет-компанія Amazon у 2021 році створила понад 97 мільйонів кілограмів пластикових відходів упаковки, якими можна огорнути Землю понад 800 разів.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢