Щоденний збиток для довкілля від бойових дій оцінюють у 3 млрд грн

Екологія Економіка Новини
Щоденний збиток для довкілля від бойових дій оцінюють у 3 млрд грн

За два роки повномасштабної війни збитки для довкілля від російської агресії сягнули $63 мільярдів. Ця сума не враховує всі збитки на окупованих територіях, адже фахівці не мають до них доступу, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

Зазначається, що наразі найбільше від військової агресії постраждало довкілля: Донеччини – понад 18 мільйонів гривень; Луганщина – понад 13 мільйонів гривень; Харківщина – майже 11,5 мільйона гривень.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець розповів, що за два роки повномасштабної війни задокументовано близько 4000 кейсів екоциду.

Щоденні збитки для довкілля оцінюються на 3 млрд грн, окрім того: окуповано 40% екологічно цінних територій України; третина українських лісів пошкоджена окопами, обстрілами, знаходиться на лінії фронту; бойові дії спричинили викиди понад 150 млн тонн парникових газів (97 млн тонн за перший рік війни). “Каховська катастрофа.

Світові рекорди ракетних обстрілів. Безповоротно зруйновані екосистеми. 156 000 км2 замінованих земель. Пожежі й опустелювання. Жодного куточка в країні, куди б не дісталася війна. Страшна статистика, з якою ми будемо мати справу після деокупації”, – написав він.

В Міндовкілля зазначили, що в Україні створять робочу групу для напрацювання методики розрахунку викидів парникових газів від воєнних дій.

“Сьогодні Україна перша у світі розробляє методику розрахунку викидів парникових газів від воєнних дій, щоб також притягнути агресора до відповідальності. Розраховую, що у майбутньому цей документ буде визнаний на міжнародному рівні”, – сказав Стрілець.

Планується, що проєкт цієї методики презентують на Конференції ООН зі зміни клімату у червні 2024 року у Бонні, Німеччина.

Це допоможе привернути увагу світової спільноти до актуальних проблем та наслідків війни для клімату та навколишнього середовища.

Нагадаємо, Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни розробила та презентувала Екологічний договір для України (Environmental Compact), який є дорожньою картою для притягнення росії до відповідальності та відновлення довкілля.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢