10 країн ЄС зобов’язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Екологія Економіка Новини
10 країн ЄС зобов’язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Аналіз групи кампаній Beyond Fossil Fuels показав, що лише чотири з 10 країн ЄС, які планують припинити використання викопного палива до 2035 року або раніше, зобов’язалися замінити вугілля та газ відновлюваними джерелами енергії. Інші країни покладаються на невідповідні технології виробництва електроенергії, повідомляє Euronews.

В аналізі підкреслили, що лише Австрія, Данія, Литва та Люксембург планує замінити вугілля та газ на ВДЕ. Бельгія, Франція, Німеччина, Греція, Італія та Нідерланди також зобов’язалися декарбонізувати енергосектор до 2035 року.

Однак вони недостатньо чітко розуміють необхідність конкретної відмови від вугілля та газу у своїх планах або покладаються на невідповідні технології виробництва електроенергії. В матеріалі додали, що обсяг біоенергії, яку можна стабільно отримувати з екосистем, обмежений, особливо в умовах кліматичної кризи та зменшення біорізноманіття.

Окрім того, будівництво нових атомних електростанцій є досить дорогим та постійно відкладається, а технології уловлювання та зберігання вуглецю досі не запущені. Зазначається, що ці 10 країн представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС.

Міжнародне енергетичне агентство рекомендує 2035 рік як момент, коли європейські країни повинні декарбонізувати свої енергетичні сектори, щоб досягти обмеження глобального потепління на 1,5℃. “Відрадно, що багато європейських урядів поділяють прагнення розпочати еру без викопних палив, взявши на себе зобов’язання в енергетичному секторі до 2035 року. Тепер більше людей повинні наслідувати цей приклад”, – сказала активістка Beyond Fossil Fuels Тара Конноллі.

В матеріалі розповіли, що Португалія, Швеція та Румунія мають подібні зобов’язання, але не дотримуються цієї дати. Хоча вони б могли збільшити кількість декарбонізованих енергетичних потужностей ЄС до 70%.

У Beyond Fossil Fuels підкреслили, що конкретні національні зобов’язання є першим кроком у трансформації енергетичного сектору Європи. Адже це надає чіткі сигнали промисловості та фінансовій сфері про напрямок енергетичного переходу.

“Дотримання часового горизонту 2035 року – це лише частина завдання. Уряди мають чітко висловити своє зобов’язання поступово відмовитися від вугілля та газу та повністю замінити їх ВДЕ”, – сказала Конноллі.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢