ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Екологія Економіка Новини
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Федерація роботодавців України підготувала позиційний документ та звернулася до уряду з рекомендаціями щодо врегулювання питань СВАМ. Про це повідомляє пресслужба Федерації роботодавців України.

“Під час спільного засідання Митного комітету та Комітету екології та зеленої економіки на площадці ФРУ ми обговорювали перші результати звітування в рамках механізму ЄС – СВАМ. Учасники обговорювали проблемні питання, а також вносили пропозиції щодо шляхів їх вирішення. Обговорювався не лише досвід український компаній, а і досвід наших партнерів – Конфедерації данської промисловості (DI), зокрема, представник DI під час своєї презентації озвучила проблеми та думки імпортерів товарів, які підпадають під дію СВАМ”, – зазначають у пресслужбі.

Як стало відомо, у ході дискусії з’ясували, що система звітування нова і в майбутньому вона буде змінюватися. Єврокомісія буде розглядати відповідні модифікації для поліпшення функціонування СВАМ.

Федерація роботодавців України звернулась до Уряду з пропозиціями, які потребують негайного вирішення:

-Визначити в Україні державний орган, уповноважений з питань CBAM.

-Забезпечити повноцінне функціонування системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ), яка під час воєнного стану працює не у повній мірі, зокрема, скоротити терміни розгляду поданих документів, застосовувати об’єктивно-професійний підхід і не робити відмови через технічні помилки, які не впливають на показники обсягів викидів.

-Прискорити створення в Україні інформаційної бази з показниками (коефіцієнтами) викидів СО2 на 1 кВт спожитої потужності, оскільки звітування на основі контрольних значень за замовчуванням дозволено лише до липня 2024 р.

-Невідкладно ініціювати перемовини з Європейською Комісією стосовно застосування з 2026 р. для України декларативного підходу до товарів, що імпортуються до ЄС та підпадають під дію СВАМ, тобто, фактично того ж самого підходу, як і для решти країн, але без стягнення плати за викиди.

-Невідкладно ініціювати переговори з Європейською Комісією щодо залучення відповідальних органів влади України до розроблення законодавчих актів ЄС стосовно порядку верифікації звітності СВАМ, щоб забезпечити можливість здійснювати верифікацію таких звітів українськими суб’єктами господарювання та у подальшому взаємного визнання результатів верифікації з боку України та ЄС.

-Розглянути можливість запровадження прикордонного механізму регулювання вуглецю (СВАМ) в Україні по відношенню до третіх країн.

У ФРУ зазначають, що це перший крок, який був зроблений на початку імплементації СВАМ в Україні.

“Далі ми плануємо надавати експертну допомогу українському бізнесу, а також відстоювати інтереси як на національному так і на європейському рівнях”, – додали у пресслужбі.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢