Підвищення тарифу на е/е не врятує: відключення триватимуть два роки – експерт

Економіка Новини ТЕК
Підвищення тарифу на е/е не врятує: відключення триватимуть два роки – експерт

Відключення світла, які пов’язані з суттєвими руйнуваннями в енергетиці, можуть застосовуватись найближчі два роки. Про це заявив віце-президент Energy Club Максим Немчинов.

“Це наша реальність на найближчі два роки. Тобто треба адаптуватись, треба розуміти, що це буде. Нам треба буде будувати дещо з нуля, дещо відновлювати, дещо перебудовувати, модернізовувати. На це треба кошти і час”, – сказав він.

Немчинов додав, що влітку відключення скоріше за все будуть. Також дуже важливо встигнути підготуватись до наступної зими, бо протягом неї він також очікує відключень.

Експерт наголосив, що внаслідок масованих обстрілів енергосистема втратила 8 ГВт потужностей. Через це доведеться підняти тариф на електроенергію, щоб були гроші на відновлення пошкоджених та зруйнованих енергооб’єктів.

“Це невідворотність. Нам треба платити за товар стільки скільки він коштує, щоб ці кошти направлялись на ремонт, відновлення та будівництво нової генерації”, – підкреслив Немчинов.

Раніше заступник міністра енергетики Микола Колісник заявляв, що завдяки торішньому перегляду тарифу на електроенергію для побутових споживачів українська енергосистема отримала 3 ГВт потужностей.

У той же час, хочемо нагадати, що після поновлення атак на енергетичну інфраструктуру Україна отримала понад 600 тонн допомоги у вигляді енергообладнання.

“До нашої країни надійшло 42 вантажі гуманітарної допомоги, зокрема від  Німеччини, Латвії, Норвегії, ОАЕ, Ірландії, Польщі, Фінляндії, Швеції, Нідерландів. Серед наданого Україні обладнання – понад 230 генераторів, потужний високовольтний трансформатор, 880 бочок трансформаторної оливи, понад 25 км проводів та кабелів, магістральні газові труби, різноманітне електротехнічне обладнання”, – повідомили у Міненерго.

До того ж, навесні 2022 року було створено Фонд підтримки енергетики України, який дає можливість урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору. Наразі міжнародні партнери зробили вклад у фонд на понад 438 мільйонів євро.

До речі, мінімальна заробітна плата в Україні становить всього 8000 грн., а пенсія – 3300 грн. При мінімальному споживанні електрики в 250 квТ/місяць середньостатистичний громадяни отримає платіжку на суму 2000 грн при тарифі 8 грн/кв.

Що стосується заяв відносно того, що тарифи у нас менші, ніж в Європі, то хочемо звернути увагу на те, що мінімальна заробітна плата, наприклад, у Польщі становить 4300 злотих (брутто), що дорівнює 43000 гривень.

Новини

6 Вересня 2024

У липні інфляція зросла до 5,4%

Зелений перехід сталеливарних виробників під загрозою – EUROFER

Туреччина збільшила імпорт брухту до 11,6 млн тонн

Канада вводить антидемпінгові мита на катанку з Китаю, Єгипту та В’єтнаму

Швеція виділить майже $50 млн на підтримку енергосектору України

Галущенко обіцяє, що зима пройде нормально

Україна домовляється щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС

Уніфікація тарифів на вантажні перевезення УЗ не має економічного обгрунтування – експерт

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢