Вимога імпортувати 80% електроенергії може негативно вплинути на конкурентоспроможність підприємств – Кінах

Новини ТЕК Теми дня Точка зору
Вимога імпортувати 80% електроенергії може негативно вплинути на конкурентоспроможність підприємств – Кінах

Ініціатива Кабміну щодо незастосування графіків відключень до підприємств, що імпортують 80% від свого споживання електроенергії може мати значні наслідки для роботи підприємств. Таку думку в коментарі МінПрому висловив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

Він підкреслює, що з одного боку, такі підприємства будуть захищені від примусових відключень. Це сприятиме безперервності їхньої роботи, що особливо важливо для критично важливих та виробничих підприємств.

“Але при цьому імпорт електроенергії може бути дорожчим, ніж внутрішнє постачання. Бізнес може зіткнутися з підвищенням витрат, що негативно вплине на їхню конкурентоспроможність і фінансову стабільність. Підприємствам доведеться адаптувати свої операційні процеси для забезпечення відповідності новим вимогам. Це може включати додаткові адміністративні витрати та потребу в нових технічних рішеннях для моніторингу споживання та імпорту електроенергії”, – зазначає А.Кінах.

В той же час у випадку, якщо підприємство не зможе забезпечити імпорт 80% електроенергії у відповідній розрахунковій годині, воно може зіткнутися з примусовими відключеннями, що може негативно вплинути на виробничий процес.

“Тому позицією Українського союзу промисловців і підприємців є підготовка спільно із урядом, енергогенеруючими компаніями, бізнес-асоціаціями, експертами та профільними інституціями програми залучення інвестицій під модернізацію енергетичної інфраструктури, що позитивно вплине на енергетичний сектор України у довгостроковій перспективі”, –  підкреслив А.Кінах.

На його думку в короткостроковій перспективі необхідно відпрацювати адресні методи надійного енергозабезпечення підприємств по принципу “не нашкодь”, з урахуванням стратегічної важливості підприємств для обороноздатності, життєдіяльності, специфіки виробничих, технологічних умов тощо.

А.Кінах звернув увагу на те, що в умовах затяжної війни із російським агресором на виснаження ресурсів це має величезне значення для стійкості української економіки.

“Наші виробники розуміють серйозність ситуації і більше того – готові долучатися до розбудови системи розподіленої генерації енергії. До прикладу, група компаній Nova (куди входить “Нова пошта” – ред) створила компанію “Нова Енерджи”, яка займатиметься генерацією енергії на регулярній основі, в тому числі з відновлюваних джерел. Сонячні панелі та інші джерела генерації енергії використовують також мережі заправок КЛО, ОККО, завод “Оболонь” та ін.”, – сказав він.

“Більше того, компанії-члени Українського союзу промисловців і підприємців мають вже готові рішення для бізнесу та споживчого сектору. Так, ТОВ “Коламбус Енерджі Україна” (COLUMBUS ENERGY UKRAINE LLC), яка входить до УСПП, пропонує технології для генерації/зберігання/продажу зеленої енергетики (фотоелектричне обладнання, інвертори, система зберігання енергії Pylontech H2 тощо). Компанія надає комплексне підключення до мережі по “зеленому” тарифу та має спеціальні пропозиції для сільгоспвиробників, де енергоємність також висока”, – підкреслює голова УСПП.

Тому разом із Антикризовим штабом стійкості економіки в умовах воєнного стану діловий союз пропонує уряду разом розробити пілотну програму стимулювання власного енергозабезпечення промисловості і бізнесу: “Звичайно, мова йде про ті заводи і компанії, які, по-перше, самі зацікавлені в цьому, мають відповідні проєкти, а по-друге, насамперед в тих регіонах, де є гострий дефіцит через російські обстріли електростанцій”.

“Виробники самі створять потрібні для економіки потужності, та для цього потрібно кілька речей: доступне кредитування, внесення до переліку критичного імпорту обладнання, яке використовуватиметься для налагодження генерації. Також на початку потрібне страхування від воєнних ризиків”, – переконаний А.Кінах.

Новини

16 Вересня 2024

Канада встановить 18% антидемпінгове мито на болгарську арматуру

Сильні повені на Дунаї не вплинули на роботу УДП

Польська JSW знову знизила план видобутку вугілля 

Індійська RINL опинилась на межі зупинки через брак коксівного вугілля

В Україні запрацювала нова програма кредитування бізнесу

Україна експортувала морським коридором товарів на понад $19 млрд

Металургійні підприємства в січні-серпні збільшили валютну виручку від експорту чорних металів до $2 млрд

Україна наростила імпорт міді на 20%, експорт – на 16%

Україна в січні-серпні подвоїла експорт залізорудної сировини

Укрзалізниця від початку року відремонтувала понад 700 км колій

ЕКА підписало перший договір страхування від воєнних ризиків

Глобальні викиди метану стрімко зростають до рекордних показників – вчені

Профільний комітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків 

Більшість електроенергії в Україні виробляється без викидів вуглецю – Міненерго

Vale проводить перевірку дамби після виявлення поверхневих тріщин

Україна в січні-серпні експортувала чавун переважно до США, Італії та Туреччини

ВСІ НОВИНИ ⇢