ЄБРР може збільшити фінансування для відновлення енергосистеми України 

Економіка Новини
ЄБРР може збільшити фінансування для відновлення енергосистеми України 

Європейський банк реконструкції та розвитку вивчає можливість для збільшення підтримки, щоб допомогти Україні подолати критичну нестачу електроенергії із наближенням зими. Як пише Bloomberg, про це повідомила президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо, передає Forbes.

За даними Київської школи економіки, унаслідок повномасштабного вторгнення Росії енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на $56,2 млрд.

У червні ЄБРР виділив 300 млн євро на допомогу українським державним енергокомпаніям у ремонті пошкоджених обʼєктів та будівництві нових децентралізованих генеруючих потужностей. За словами президентки банку, фінансування ще може збільшитись.

“Це свого роду початок, відправна точка, вона може бути вищою, – сказала Рено-Бассо в інтервʼю. – Ми вивчаємо, як ми можемо надати підтримку та розвивати систему виробництва електроенергії”. При цьому, зазначила вона, приватні компанії також можуть претендувати на фінансування.

За її словами, ЄБРР продовжить надавати підтримку у розмірі від 1,5 млрд євро до 2 млрд євро на рік на інфраструктуру, енергетичну безпеку, відновлення та модернізацію.

Також Оділь Рено-Бассо згадала про мобілізацію і зазначила, що її прискорення посилює нестачу робочої сили, яка виникла після того, як мільйони людей знайшли притулок в інших країнах Європи.

“Підтримка економіки дуже важлива, оскільки потрібні податкові надходження, електрика, громадський транспорт і персонал, здатний це робити. Все це потрібно збалансувати”, – сказала вона.

Президентка ЄБРР додала, що збереження програми Міжнародного валютного фонду “буде дуже важливим”, і владі доведеться провести антикорупційні реформи відповідно до угоди, щоб забезпечити подальшу підтримку.

Наразі перспективи фінансування України до кінця цього року стабільні, оскільки закордонні партнери, швидше за все, виконають свої зобовʼязання щодо підтримки країни, сказала очільниця ЄБРР.

“Але 2025 рік, особливо зима, буде непростим, – сказала вона. – Необхідно більше ясності щодо того, як покрити фінансовий дефіцит”.

Як повідомлялося, за даними Міненерго, через масштабні обстріли енергетичної інфраструктури після 22 березня 2024 року Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Зокрема, дуже постраждали теплові електростанції державної компанії “Центренерго” та гідроелектростанції “Укргідроенерго”.

Через дефіцит потужності внаслідок обстрілів оператор енергосистеми НЕК “Укренерго” з початку травня почав обмежувати енергоживлення промисловості, а з 14 травня обмеження електропостачання поширили на побутових споживачів.

Голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький попереджав, що повністю уникнути відключень не вдасться ні влітку, ні восени.

Нагадаємо, із березня Україна зазнала шість ворожих масованих ударів по енергетичній системі. Зокрема, 29 березня ударами росіян була знищена Зміївська ТЕС. 11 квітня російські окупанти повністю зруйнували Трипільську ТЕС, яка була важливим постачальником електроенергії у Київській, Черкаській та Житомирській областях. Відтак, державне “Центренерго” втратило 100% генерації.

Новини

26 Червня 2024

Імпорт металобрухту до В’єтнаму впав до найнижчого рівня за 10 місяців

Уряд Великої Британії схвалив продовження захисних заходів щодо сталі

На світовому ринку міді спостерігається надлишок пропозиції

Данія запроваджує перший у Європі податок на викиди СО2 у сільському господарстві

Уряд Південної Кореї інвестує 13 млрд дол в виробництво напівпровідників

Українці відкрили у Польщі 8 тис компаній та 50 тис ФОПів

Світове виробництво алюмінію у травні встановило рекорд

Розблокування портів стало надзвичайним успіхом України – Держдеп США

Сонце стане основним джерелом енергії для людства вже до 2040 року — The Economist

Україна імпортує пальне з компонентами біопалива

Уряд схвалив Національний план з енергетики та клімату

Китай, США та Індія збільшили викиди CO2 до рекордного показника у 24,5 млрд тонн

Австралійська влада відмовила чехам у купівлі вугільної компанії Coronado Global Resources

Виробництво залізної руди в Китаї зросло на 13,4%

Держборг у травні зріс ще на 100 мільярдів гривень 

British Steel подає заявку на держпідтримку декарбонізації сталеливарних заводів

ВСІ НОВИНИ ⇢