Постачання нафти з рф морем зросли до найвищого рівня з березня — Bloomberg

Економіка Новини
Постачання нафти з рф морем зросли до найвищого рівня з березня — Bloomberg

Тижневий експорт російської нафти підскочив до найбільшого рівня з березня після завершення технічного обслуговування на основних експортних терміналах. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Потоки морської нафти з росії за тиждень до 30 червня зросли приблизно на 620 тис. барелів на день (б/д) — до 3,67 млн, відновивши практично всі втрати попереднього тижня. Менш волатильне середнє значення за чотири тижні також зросло приблизно на 110 тис. б/д — до восьмитижневого максимуму в 3,48 млн.

Закордонні постачання, можливо, були збільшені через падіння перероблення сирої нафти, причому завантаженість нафтопереробних заводів (НПЗ) сировиною у період із 1 по 26 червня була найнижчою з травня 2022 року через удари українських безпілотників і сезонне технічне обслуговування.

Падіння обсягів постачання із «приморська» й «козьміно» — двох найважливіших портів росії для експорту сирої нафти — попереднього тижня було повністю скасовано, але частково компенсовано меншою кількістю суден, що відправляються з новоросійська й арктичних терміналів у мурманську.

Роботи, пов’язані з приморськом на Балтійському морі й козьміно на тихоокеанському узбережжі, 17-23 червня припинили постачання через два найзавантаженіші нафтові термінали росії, причому протягом чотирьох днів цього тижня вони не відправлялися. Але потоки з обох повністю відновилися протягом тижня 24-30 червня.

Валова вартість постачань російської сирої нафти зросла на 25% за сім днів до 30 червня, при цьому стрибок тижневих обсягів експорту супроводжувався тижневим підвищенням цін на нафту втретє поспіль, що підняло вартість російського експорту до найвищого рівня з квітня.

Загалом 34 танкери завантажили 25,66 млн барелів російської сирої нафти за тиждень до 30 червня, свідчать дані відстеження руху суден і звіти портових агентів. Це стало різким відскоком від 21,29 млн барелів попереднього тижня після завершення роботи порту.

Постачання з острова Сахалін усе ще супроводжуються проблемами: один танкер виглядає повністю завантаженим, але все ще стоїть на якорі біля термінала, а другий стоїть на якорі частково заповненим.

Протягом тижня два вантажі казахстанської нафти сорту KEBCO було завантажено у новоросійську й один — в усть-лузі.

Після стрибка минулого тижня постачання сирої нафти цього року перевищують середній показник за весь 2023 рік приблизно на 20 тис. б/д.

Наприкінці травня росія припинила свої експортні цілі, вирішивши натомість обмежити видобуток відповідно до своїх партнерів у групі виробників нафти ОПЕК+. Цільовий обсяг видобутку в країні встановлено на рівні 8,978 млн б/д до кінця вересня, після чого його планується збільшувати на 39 тис. б/д щомісяця до вересня 2025 року, доки дозволять ринкові умови.

Новини

5 Липня 2024

Фонд держмайна спробує знову продати Білгород-Дністровський порт

Китайський бізнес побудує у Туреччині завод з виробництва електромобілів

У питаннях імпорту електроенергії бізнес має досягти компромісу з урядом – експерт

Дефолту не буде – Южаніна

Британські металурги скаржаться на високу вартість електроенергії

З 1 серпня в Україні звільнять від мита імпорт енергетичного обладнання

Україна отримала гуманітарну допомогу від 14 країн для відновлення енергосистеми

Міжнародні резерви у травні скоротились на понад 1 млрд дол

Укрнафта розпочала буріння нової свердловини на заході країни

До Ради внесли ще 2 законопроекти про економічне бронювання

Posco запустила після капремонту доменну піч № 4 на меткомбінаті Pohang

Залізничні колеса з України експортуються через порт Чорноморськ

У British Steel проблеми з домною через вологий кокс

Туреччина збільшує імпорт чавуну

МВФ поліпшив прогноз ВВП України на цей рік і погіршив на наступний

Підприємства підвищують зарплати через брак працівників

ВСІ НОВИНИ ⇢