Будівництво нових зелених електростанцій через боргову кризу опинилося під загрозою

Екологія Новини ТЕК
Будівництво нових зелених електростанцій через боргову кризу опинилося під загрозою

Старт будівництва нових електростанцій поновної енергетики в Україні опинився під загрозою через проблему неплатежів за вже вироблену електроенергію, що не дає змоги компаніям мати досить коштів для реалізації запланованих проєктів. Про це повідомляє Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) за підсумками робочої зустрічі 27 червня із секретаріатом Енергоспівтовариства, яке розробило дорожню карту для розвитку українського сектору поновних джерел енергії (ПДЕ) й урегулювання наявних на ринку питань до кінця 2024 року.

Як зазначають в асоціації, виробники “зеленої” електроенергії ще раз підкреслили, що без виплати заборгованості, яка становить 17 млрд грн, гарантування механізму страхування проєктів і стимулювання міжнародних інвесторів вкладатися в українську економіку, розвиток нових генерувальних потужностей – під загрозою.

УВЕА зазначає, що проблему заборгованості на ринку можна вирішити через забезпечення можливості надавати поворотну фінансову допомогу компаніям із боку держави, зокрема у вигляді держоблігацій. Водночас, за розрахунками експертів, “Енергоатом” здатен погасити потенційну заборгованість за держоблігаціями до кінця 2025 року завдяки зменшенню навантаження з покладення спеціального обовʼязку для населення вже після 1 червня поточного року.

Також учасники ринку нагадали про потребу своєчасного перегляду тарифу на передавання НЕК “Укренерго” для того, щоб уникнути накопичення нових боргів у частині оплати послуги зі збільшення частки ПДЕ, а також мати можливість погасити наявні борги.

“Хочемо відзначити, що НКРЕКП ініціювало процес перегляду тарифу на передачу на початку червня 2024 року, у той же час станом на кінець місяця жодного рішення із цього питання поки прийнято не було”, – зазначають в асоціації.

Виробники звернули увагу на потребу збереження нинішнього механізму підтримки виробництва електроенергії з поновних джерел енергії, а саме наявність у тарифі на послугу з передавання електричної енергії ОСП спеціальних обов’язків щодо збільшення частки виробництва електричної енергії з ПДЕ.

Новини

5 Липня 2024

Фонд держмайна спробує знову продати Білгород-Дністровський порт

Китайський бізнес побудує у Туреччині завод з виробництва електромобілів

У питаннях імпорту електроенергії бізнес має досягти компромісу з урядом – експерт

Дефолту не буде – Южаніна

Британські металурги скаржаться на високу вартість електроенергії

З 1 серпня в Україні звільнять від мита імпорт енергетичного обладнання

Україна отримала гуманітарну допомогу від 14 країн для відновлення енергосистеми

Міжнародні резерви у травні скоротились на понад 1 млрд дол

Укрнафта розпочала буріння нової свердловини на заході країни

До Ради внесли ще 2 законопроекти про економічне бронювання

Posco запустила після капремонту доменну піч № 4 на меткомбінаті Pohang

Залізничні колеса з України експортуються через порт Чорноморськ

У British Steel проблеми з домною через вологий кокс

Туреччина збільшує імпорт чавуну

МВФ поліпшив прогноз ВВП України на цей рік і погіршив на наступний

Підприємства підвищують зарплати через брак працівників

ВСІ НОВИНИ ⇢