Уряд затягує зашморг: на посилки з-за кордону запровадять податок у 20%

Економіка Новини
Уряд затягує зашморг: на посилки з-за кордону запровадять податок у 20%

Кабінет Міністрів пропонує скасувати можливість ввезення на територію України без сплати ПДВ товарів у міжнародних експрес-відправленнях вартістю до 150 євро, запровадивши податок на всі посилки, за винятком відправлень від фізичних осіб вартістю до 45 євро.

Відповідні положення містить ухвалений урядом напередодні законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану”, зареєстрований у Верховній Раді під №11416.

Чинна норма законодавства дозволяє ввезення без сплати податку товарів у міжнародних експрес-відправленнях на адресу фізичних осіб, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, без уточнення, хто може бути відправником.

Натомість уряд пропонує зменшити вартість товарів, які можна відправляти в Україну у міжнародних експрес-відправленнях без сплати податків, до 45 євро. При цьому встановлюється додаткове обмеження: відправником має бути лише фізична особа. Тобто всі відправлення від юридичних осіб (іноземних інтернет-магазинів тощо) оподатковуватимуться, незалежно від їх вартості.

“При цьому такі товари мають надсилатись відправником одержувачу без будь-якої оплати, призначатись для особистого чи сімейного використання одержувачем, їх характеристики і кількість не повинні вказувати на те, що вони ввозяться з будь-якою комерційною метою”, – йдеться у тексті законопроєкту.

Згідно із текстом документа, навіть за таких умов забороняється пересилати без сплати податків: “духи” в обсязі більше 50 грам, або туалетну воду в обсязі більше 0,25 літра або вісім унцій; каву в обсязі більше 500 грам, або кавові екстракти і есенції в обсязі більше 200 грам; чай в обсязі більше 100 грам, або чайні екстракти та есенції в обсязі більше 40 грам. Водночас, законопроєктом передбачено, що разі ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі базою оподаткування ПДВ є їх митна вартість (для юридичних осіб або фізичних осіб – підприємців) або сумарна фактурна вартість (для фізичних осіб). До цього у випадку фізичних осіб йшлося про оподаткування ПДВ лише частини сумарної фактурної вартості, яка перевищувала 150 євро.

Як повідомлялося, напередодні Кабінет міністрів схвалив законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу, яким пропонується підвищити податки на загальну суму 140 мільярдів гривень до кінця року. Водночас пропонується внести зміни до держбюджету на 2024 рік, збільшивши видатки на сили оборони та безпеки на 495,3 млрд грн.

Новини

6 Вересня 2024

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

В Індії пропонують підвищити мита на імпорт сталі

Туреччина збільшує експорт арматури

Турецькі виробники протистоять імпорту дешевої сталі з Китаю

Fitch підвищило рейтинги України

Статки Коломойського за рік скоротились на 22%

УЗ планує закупити 20 потягів корейського виробництва

АМКУ дозволив ірландській CRH купити два цементних заводи в Україн 

5 Вересня 2024

Китай через санкції відмовився від російського вугільного родовища

ВСІ НОВИНИ ⇢