Судові виконавці наклали новий арешт на акції компанії Жеваго 

Економіка Новини
Судові виконавці наклали новий арешт на акції компанії Жеваго 

Судові виконавці в межах справи за клопотанням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) наклали новий арешт на 49,3% акцій ПрАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” (ПГЗК). Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Новий арешт – забезпечувальний захід за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) про стягнення з Костянтина Жеваго як ексвласника виведеного з ринку банку “Фінанси та Кредит” (“ФіК”) на 46 млрд грн.

Згідно з оновленою інформацією Ferrexpo на біржі в понеділок, Ferrexpo plc отримала постанову від Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, яка накладає обмеження (арешт) на певні корпоративні права, щодо 49,3% акцій ПГЗК, які належать швейцарській дочірній компанії Ferrexpo AG.

Також уточнюється, що арешт забороняє передачу 49,3% акцій, що належать Ferrexpo AG, у ПГЗК, “але не впливає іншим чином на право власності Ferrexpo AG на акції, включно з її правом здійснювати право голосу або отримувати дивіденди за акціями”.

І додається, що “група може підтвердити, що у неї немає і ніколи не було наміру передавати акції, згадані вище”.

Також наголошується, що, на думку групи, обмеження є частиною тривалої серії судових розглядів проти Костянтина Жеваго, що стосуються банку “Фінанси та кредит” і не пов’язані з Ferrexpo. Обмеження були введені в межах виконавчого процесу для погашення заборгованості Жеваго перед Національним банком України.

“Наразі група аналізує можливі юридичні та інші засоби правового захисту, доступні їй, і має намір захищати свої права. Якщо процес правозастосування, відповідно до якого було запроваджено обмеження, не буде перервано, це зрештою може призвести до потенційного продажу акцій, що становлять 49,3% акцій ПГЗК”, – констатується в оголошенні компанії на біржі.

Зі свого боку наголошується, що цей арешт відрізняється від інших, раніше накладених на акції групи.

“На діяльність Ferrexpo це не вплинуло”, – наголошує компанія.

Госпсуд Києва 10 липня 2024 р. відмовив Ferrexpo AG, яка звернулася 3 липня щодо скасування заходів забезпечення позову на 1% у частці, яка належить Жеваго, з 50,3% у підприємствах групи до 49,5%, оскільки його частка змінилася.

“В обґрунтування поданого клопотанням (з урахуванням уточнень від 9 липня 2024 року) представник компанії Ferrexpo AG вказує на те, що відповідно до опублікованої фінансової звітності компанії Ferrexpo Plc станом на 18 квітня 2024 року Fevalotinico SaRL володіє 49,3% випущених акцій, а відтак заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Господарського суду м. Києва від 3 березня 2023 року повинні бути скасовані в частині накладення арешту в частині заборони здійснення відчуження 1% акцій ПрАТ “ПГЗК” та ТОВ “ЄГЗК”, ТОВ “БГЗК”, – випливає з матеріалів справи.

Проте суд зазначив: раніше позов було накладено на 50,3%-ву частку акцій, а згодом відбулося розмивання (зменшення) акцій Ferrexpo, що належать Fevamotinico SaRL, яка, своєю чергою, повністю належить Minco Trust, кінцевим бенефіціарним власником якої є Жеваго.

“Суд зазначає, що дії щодо зменшення підконтрольної відповідачу частки у статутному капіталі третіх осіб під час дії ухвали суду про таку заборону прямо суперечить вимогам чинного законодавства та свідчить про недобросовісність поведінки учасників судового процесу”, – констатується в матеріалах справи.

У результаті суд відмовив у задоволенні клопотання Ferrexpo AG про часткове скасування заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою Госпсуду Києва від 3 березня 2023 року у справі №910/268/23.

Як повідомлялося, Верховний суд України у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув касаційну скаргу компанії Ferrexpo AG на ухвалу Північного апеляційного господарського суду та відмовив у відкритті касаційного провадження, залишивши чинним арешт 50,3% частки в його ГЗК, накладений як забезпечувальний захід за позовом ФГВФО про стягнення з Жеваго як ексвласника виведеного з ринку банку “ФіК” 46 млрд грн. Таку ухвалу було винесено 13 червня 2024 року.

Раніше повідомлялося, що Ferrexpo в судах різних інстанцій намагається скасувати арешт 50,3% часток у своїх ГЗК, ухвалений як забезпечувальний захід за позовом ФГВФО про стягнення з Жеваго 46 млрд грн.

Новини

16 Вересня 2024

Канада встановить 18% антидемпінгове мито на болгарську арматуру

Сильні повені на Дунаї не вплинули на роботу УДП

Польська JSW знову знизила план видобутку вугілля 

Індійська RINL опинилась на межі зупинки через брак коксівного вугілля

В Україні запрацювала нова програма кредитування бізнесу

Україна експортувала морським коридором товарів на понад $19 млрд

Металургійні підприємства в січні-серпні збільшили валютну виручку від експорту чорних металів до $2 млрд

Україна наростила імпорт міді на 20%, експорт – на 16%

Україна в січні-серпні подвоїла експорт залізорудної сировини

Укрзалізниця від початку року відремонтувала понад 700 км колій

ЕКА підписало перший договір страхування від воєнних ризиків

Глобальні викиди метану стрімко зростають до рекордних показників – вчені

Профільний комітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків 

Більшість електроенергії в Україні виробляється без викидів вуглецю – Міненерго

Vale проводить перевірку дамби після виявлення поверхневих тріщин

Україна в січні-серпні експортувала чавун переважно до США, Італії та Туреччини

ВСІ НОВИНИ ⇢