Європа продовжить використовувати нікелевий чавун до повноцінного запуску CBAM

Екологія Металургія Новини
Європа продовжить використовувати нікелевий чавун до повноцінного запуску CBAM

Європейські виробники нержавіючої сталі продовжать імпортувати і використовувати нікелевий чавун до тих пір, поки механізм коригування вуглецевих кордонів ЄС (CBAM) не вступить в остаточний період в 2026 році, за словами Джона Іствуда, керівника відділу продажів, сировини для нержавіючої та спеціальної сталі великої нікеледобувної групи Anglo American, повідомляє Argus.

Дефіцит брухту нержавіючої сталі в регіоні і зростання цін на сировину змусили європейські заводи переорієнтуватися на використання дешевшого і більш вуглецевомісткого індонезійського нікелю NPI в цьому році, при цьому імпорт склав 10 тис т металевого нікелю в січні-липні, за словами керуючого директора Red Door Research Джима Леннона (Jim Lennon). Цього тижня європейська торгова компанія повідомила Argus, що іспанський виробник Acerinox, який нарощує виробництво після п’ятимісячної зупинки, пов’язаної зі страйком, також зобов’язався використовувати NPI в якості вхідної сировини.

Виступаючи в кулуарах семінару Інституту нікелю, Іствуд заявив, що ця тенденція не згасне в найближчій перспективі, незважаючи на нещодавнє падіння цін на брухт, і лише CBAM – податковий захід ЄС, спрямований на обмеження витоку вуглецю в регіоні та підтримку його довгострокових кліматичних цілей – може стати стримуючим фактором. Наразі CBAM перебуває на стадії випробування перед повним впровадженням у 2026 році і вимагає від європейських імпортерів компенсувати викиди CO2, пов’язані з виробництвом товарів, придбаних за кордоном, шляхом купівлі сертифікатів на викиди.

За словами Іствуда, постачальники брухту в Європі вичікують, оскільки розуміють, що не можуть конкурувати з NPI, і, як наслідок, зниження цін, швидше за все, буде обмеженим. Оцінка Argus на брухт нержавіючої сталі 304 (18-8) cif Роттердамського сортаменту впала майже на 20 центів з 22 серпня і становила в середньому 1175 євро/т.

Європейська галузь виробництва нержавіючої сталі стикається з серйозним спадом, а реальний попит скорочуватиметься третій рік поспіль у 2025 році. Зокрема, виробники плоского прокату працюють на значно менших потужностях на тлі низького попиту з боку сервісних центрів, і Іствуд не очікує жодних змін у фундаментальних показниках до другої половини 2025 року.

Новини

Європа продовжить використовувати нікелевий чавун до повноцінного запуску CBAM

Більше половини компаній не компенсуватимуть працівникам підвищення військового збору

Довгий прокат дешевшає на північноєвропейських ринках

Профільний комітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків

Через мобілізацію в Україні не вистачає водіїв

Рішення щодо економічного бронювання прийнято – Железняк

Тариф на вантажні залізничні перевезення не має бути обтяжений сторонніми послугами

В Україні планують створити інвестфонд для розвитку бізнесу

МВФ ухвалить остаточне рішення про новий транш для України до 21 жовтня 

В Бразилії створюють фонд розробки критично важливих мінералів

Україні потрібно прискорювати будівництво зеленої генерації 

Війна між Ізраїлем та Іраном може призвести до дефіциту сталі в регіоні MENA

Канада обкладе додатковим митом у 25% китайську сталь та алюміній

Росія з легкістю обходить європейські санкції, щоб вести війну проти України – ЗМІ

3 Жовтня 2024

Брак сірчаної кислоти може завадити Індонезії збільшувати виробництво нікелю

Держава профінансувала чотири індустріальні парки на більш ніж 200 млн

ВСІ НОВИНИ ⇢