Держава має створити кращі умови для швидкого будівництва зеленої енергетики

Екологія Економіка Новини
Держава має створити кращі умови для швидкого будівництва зеленої енергетики

Україна має забезпечити передбачуваність і стабільність регуляторного поля, щоб сприяти швидкому будівництву нових потужностей в енергетиці, заявив засновник компанії VR Capital Group Річард Дейц. На форумі “Енергія бізнесу 2024”, який організувало видання “Forbes Україна”, він висловив думку про потребу більшої підтримки з боку держави для іноземних інвесторів у сфері “зеленої” енергетики, повідомляє “РБК-Україна”.

“Ми б хотіли бачити більше передбачуваності з точки зору держави, чіткі і зрозумілі регуляторні рамки, які не будуть часто змінюватися. Також хотіли б бачити вирішення проблем із “Гарантованим покупцем”… Вочевидь це те, що сповільнює зараз нас, і це є поточним викликом”, – зазначив Дейц.

Він наголосив, що його компанія вже інвестувала сотні мільйонів доларів у проєкти “зеленої” енергетики в Україні й готова вкласти ще приблизно 500 млн у будівництво нових потужностей. За словами Дейца, інвестори стикаються із численними викликами й не дістають достатньої підтримки від держави для реалізації своїх проєктів.

“Ми не можемо покладатися на державу. Ми дуже хотіли б діяти в передбачуваних умовах, але наразі партнери з боку держави не настільки передбачувані в контексті “зеленого” тарифу й інших питань”, – підкреслив він.

Дейц також звернув увагу на ризики, які виникають через нестабільність: “Будь хто може втрутитися, потурбувати, price-cap переглядаються час від часу, рамки можуть змінюватися, без попереджень змінюється законодавство. Усі ці речі формують ризики”.

Він вважає, що державі потрібно забезпечити умови для розвитку “зеленої” енергетики, щоб інвестори були зацікавлені в цій галузі.

“Нам потрібно справжнє рівне партнерство з державою, із сектором. Ми хочемо надійності, стабільності. Зі свого боку ми готові до збільшення [потужностей] ринку електроенергії, можемо генерувати значні обсяги інвестицій без вказівок із боку держави й реагувати на потреби ринку”, – зазначив засновник VR Capital Group.

“З урахуванням вартості капіталу треба вживати кроки й заходи для фінансування ВДЕ на конкурсних засадах і зменшити вартість запозиченого капіталу. Це було б добре для всіх. Тим паче, що енергетика – це критична галузь для України”, – підсумував він.

Новини

Подорожчало страхування суден, які йдуть українським експортним морським коридором у Чорному морі

Уряд погодив продаж ОГХК власнику оператора Vodafone за 4 млрд

Світовий банк створить для України траст-фонд на 10 млрд дол

Індонезія запровадить антидемпінгове мито на плоский прокат з покриттям з трьох країн

Україна отримає від Канади додатковий кредит на 300 млн дол

Держава має створити кращі умови для швидкого будівництва зеленої енергетики

Туреччина запровадила антидемпінгові мита на імпорт прокату з Китаю, Індії, Японії та Росії

УЗ має надати економічні розрахунки щодо свого тарифоутворення – експерт

Українській бізнес отримав 355 млрд грн пільгових кредитів – Шмигаль

Колумбія запровадила захисні заходи щодо імпорту арматури

Кількість українських біженців в країнах ЄС зросла до майже 4,2 млн осіб

США у серпні збільшили експорт металобрухту на 28%

Експорт металобрухту з країн ЄС у першому півріччі скоротився до 7,36 млн тонн

Україна реалізує програму розбудови 1 ГВт розподіленої генерації до кінця року

EUROFER занепокоєна зростанням надлишкових сталеливарних потужностей

Велика Британія сподівається що до неї не застосують механізми СВАМ

ВСІ НОВИНИ ⇢