Юрій Кучма: «Концентруємо сили на інноваційних проектах державного значення»

Точка зору

Підприємство «Державний проектно-конструкторський інститут збагачувального устаткування «Діпромашвуглезбагачення» добре знають за межами України. Воно має партнерів у Польщі, Росії, Південно-Африканській Республіці, Казахстані й Румунії. В останні роки в інституту був складний період, що характеризувався спадом обсягів виконуваних робіт, скороченням фахівців, проблемами, пов’язаними з морально і фізично застарілим обладнанням лабораторій і дослідно-експериментальної бази. Сьогодні колектив «Діпромашву-глезбагачення» на підйомі. Його нові розробки викликають інтерес у закордонних компаній. Про пріоритети в концентрації зусиль трудового колективу директор інституту Юрій КУЧМА розповів нашому кореспонденту.

Говоримо «інститут», маємо на увазі — виробничий комплекс

— Юрію Яковичу, сама назва інституту вже говорить про важливість виконуваних ним завдань для розвитку народного господарства країни.

— Ми кажемо «інститут», але ця назва — данина звичці, традиції. Насправді за вивіскою «інститут» сьогодні діє цілий проектно-технічний комплекс, який поєднує конструкторські відділи, випробувальні лабораторії і дослідно-експериментальне виробництво (дослідний завод), висококваліфікованих конструкторів, інженерів, технологів і робітників.

Інститут обрав для себе комплексний підхід: розробка — виготовлення — промислове впровадження — сервісне обслуговування. На даний момент, наприклад, проробляються питання комплексного виконання робіт «під ключ» для низки споруджуваних в Україні і за кордоном об’єктів металургійної промисловості, а також нових збагачувальних фабрик. Для якісного й у максимально короткий термін виготовлення устаткування інститут залучає за кооперацією провідні спеціалізовані підприємства, серед них закордонні фірми. І ще одна характеристика. Наш інститут виконує державну функцію головної проектно-конструкторської організації з напрямку «Збагачувальне, переробне і допоміжне устаткування для вугільної, гірничодобувної і металургійної галузей і промисловості будівельних матеріалів». Крім того, веде відповідні секретаріати національного і міждержавного технічних комітетів стандартизації.

— Прагнення України стати рівноправним членом Євросоюзу, слід гадати, стимулює ваш інститут до розробки висококласного устаткування, конкурентноздатного на світовому ринку.

— Маю зазначити, що збагачення твердих копалин з використанням сучасного обладнання нового покоління сьогодні, як ніколи, актуальне. Причому актуальність буде підвищуватися, оскільки родовищ із вмістом корисних мінералів, достатнім для безпосереднього використання, на жаль, стає все менше. Підвищення ефективності збагачення прямо залежить від використання більш ефективного устаткування. У цьому напрямку ми й працюємо. Наприклад, процес механічного видалення породи магнітними сепараторами нового покоління, розробленими нашим інститутом, на гірничозбагачувальних комбінатах стає на порядок дешевшим за переплавляння її в доменній чи електропечі.

Входження України до ВТО, Євросоюзу, безперечно, висуває додаткові вимоги до якості продукції. За допомогою нашого устаткування, що представляє нове покоління, підприємства провідних галузей країни зможуть успішно освоювати новітні передові технології, що відповідають європейським стандартам. Сьогодні в нас створюються сучасні комплекси для технічного переозброєння провідних вітчизняних підприємств, зокрема Алчевского і Маріупольського металургійних комбінатів, Стахановського заводу феросплавів і цілої низки вугільних збагачувальних фабрик. Разом із Донецьким фізико-технічним інститутом НАН України, Донецьким проектно-дослідним і науково-дослідним інститутом «Теплоелектропроект», Національним університетом «Київський політехнічний інститут» наш колектив веде науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи зі створення унікального високоградієнтного кріомагнітного сепаратора.

Експертна оцінка

Запровадження цього принципово нового обладнання на теплових електростанціях (ТЕС) за рахунок нового методу сепарації — збагачення енергетичного вугілля — дасть змогу вилучати до 90% піритної сірки і 40-50% інших золоутворюючих домішок ще до спалювання вугільної суміші. Це буде кардинальний крок у розв’язанні існуючої у світі екологічної проблеми шкідливих викидів ТЕС в атмосферу.

— Скажіть, Юрію Яковичу, Європа цікавиться вашими розробками?

— Так, наша марка вже зуміла себе зарекомендувати. Сьогодні інститут веде роботи зі створення комплексу устаткування для переробки вугільного шламу, що знаходиться в муловідстійниках Румунії. Входження Румунії до Євросоюзу змушує її переходити на прогресивні технології, що відповідають евростандартам. До речі, румуни об’їздили багато закордонних фірм у пошуках розробників і виготовлювачів необхідного їм устаткування, але оцінили саме наші пропозиції і висловили готовність до співробітництва. Ми вже провели проектні роботи і щойно замовник визначитися з фінансовим питанням, розпочнемо реалізацію згаданого проекту. У поточному році виявив також до нас інтерес Іран, працюємо з Казахстаном, плідні партнерські відносини налагоджено з Росією. Наших замовників приваблює те, що на власній виробничій базі інститут готовий виконати будь-які роботи зі створення спеціального — за конкретним технічним завданням — устаткування, при цьому змонтувати його і забезпечити сервісне обслуговування.

— Виробнича база дозволяє виконувати великі замовлення? Чи немає проблем з їх фінансуванням?

— Так, інститут виконує масштабні замовлення, особливо зі створення комплексів устаткування. Для своєчасного фінансування передпроектних робіт, необхідного дообладнания лабораторної і дослідно-експериментальної баз, а також для проведення маркетингових досліджень ми залучаємо фінансових партнерів. Крім того, співробітничаємо з провідними спеціалізованими НДІ та підприємствами, включаючи закордонні. За рахунок кооперації нам удається знайти оптимальний варіант «якість—ціна».

Конкуренція: чесна і несумлінна

— Ваша продукція довела свою конкурентноздатність, але в ринкових умовах не можна спочивати на лаврах. Вам доводиться боротися з несумлінною конкуренцією?

— В нинішніх жорстких умовах ринку збагачувального устаткування інститутом системно реалізуються заходи для запобігання несумлінній конкуренції. Зокрема, шляхом доробки існуючих стандартів. Річ у тім, що чинна система умовних позначок представленого на ринках (тендерних торгах) збагачувального устаткування передбачає практично однакові позначення різних моделей від різних постачальників. Це сприяє спекуляції, чим і користуються несумлінні конкуренти. На жаль, нам не раз доводилося стикатися з різними формами такого роду конкуренції. Наприклад, російська Сибірська вугільна енергетична компанія купила устаткування, розроблене нашим інститутом, але запустити його не змогла. Звернулася до нас по допомогу. З’ясувалося, компанія придбала нашу розробку 27-річної давності, котру якийсь виготовлювач представив як нібито новітню.

З огляду на свої потенційні можливості з виготовлення устаткування нового покоління і розробки конструкторської документації, ми сьогодні не передаємо їх у серійне виробництва на інші підприємства, а успішно виготовляємо устаткування самі. Залучаючи на засадах кооперації спеціалізовані підприємства, забезпечуємо його промислове впровадження, шеф-монтаж і сервісне обслуговування. Маю зазначити, що підприємства — і ті, котрі традиційно виготовляють збагачувальне устаткування, і новостворені фірми — випускають аналогічне устаткування, як правило, за документацією (за проектами) інституту, котра не оновлювалася практично з 1990 року. Тобто випускають продукцію по проектах застарілих зразків.

— Юрію Яковичу, з усього видно, що інститут має великий потенціал. У якому напрямку сьогодні працює ваш колектив?

— Як відомо, для успішної роботи необхідно створити відповідні умови. Тому для якнайповнішого використання наявного потенціалу і його подальшого кардинального підвищення в інституті намічені і реалізуються ряд принципових, я б сказав, життєво визначальних на перспективу заходів. Сьогодні ми створюємо інформаційно-аналітичний центр для формування бази даних науково-технічного прогресу, передового досвіду і проблемних питань від споживачів. Розширюємо кооперацію, зокрема на етапах науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт. Залучаємо до створення прогресивного устаткування провідні спеціалізовані НДІ і відділення НАН України. Ведемо підготовку нормативних документів зі стимулюванню вітчизняного творця, товаровиробника науково-технічної продукції. І головне — концентруємо сили на масштабних перспективних інноваційних проектах державного значення.

Новини

13 Травня 2024

Керівника та ексголовбуха Полтавського ГЗК судитимуть за несплату податків

Держборг збільшився на $5,7 мільярда 

Невизначеність у системі бронювання може зупинити міжнародні автоперевезення – експерт

Anglo American вдруге відхилила пропозицію BHP про купівлю компанії

ЄС остаточно схвалив торговельний безвіз для України

АМКР у квітні збільшив виплавку сталі на 90%

Через війну великі контейнерні лінії не пускають свої судна до портів України

Експорт арматури із США у березні знизився на 43,1%

У квітні на експорт залізницею відправили 7 млн тонн вантажів

Зима буде складною, труднощі з електропостачанням можуть бути й влітку – Міненерго

Бразильська CSN отримала в I кварталі майже 100 млн дол збитків

З початку року бізнес отримав майже 36 млрд грн пільгових кредитів

Через руйнування росіянами енергетики потрібно вирішувати питання збуту вугілля – Плачков

Китай продовжив антидемпінгові мита на імпорт з нержавіючої сталі

Мінекономіки презентувало каталог індустріальних парків

Сьогодні Україна імпортує рекордний обсяг електроенергії

ВСІ НОВИНИ ⇢