Чому в Україні страшно старіти

Точка зору

Скептичне ставлення до наших "бабульок", які голосують за того, кого частіше показують "у ящику" – відоме. Ми картаємо їх за це, а часом деякі найбільш радикальні уми пропонують взагалі позбавляти пенсіонерів права голосу на виборах. Думати так – значно простіше, ніж дати їм можливість жити хоча б трохи інакше. Зробити комунікативний простір більш відкритим для тих, кому спілкування потрібно, як повітря – бо це єдиний спосіб зберегти якомога довше здоровий глузд і відчути, що життя триває.

Тема "третього віку" останнім часом стала популярною на Заході. В цього є суто демографічна причина – старих у процентному відношенні стає все більше. Не знаю, хто ввів поняття "третій вік", але воно дуже добре "лягає" на європейську свідомість. З одного боку, на тлі культу молодості, слово "старий" виглядає якось нетолерантно. З іншого, людина дійсно може не відчувати себе старою – навіть після 55-ти.

До того ж "старий" – це не тільки ознака віку, але й певний соціальний стереотип. Який трохи поруйнувався за останні десятиліття разом з іншими соціальними стереотипами. Нинішні старі – це не ті люди, які сидять вдома, бавлять онуків, грають в шахи чи доміно з приятелями – такими самими старими, вони є ніби частиною інтер'єру чи пейзажу, на яку ніхто не звертає уваги. Як казав герой одного англійського серіалу, "бути старим – це бути невидимим".

Втім, європейські старі останнім часом ламають стереотипи з цілком молодим завзяттям. Адже вони виходять на пенсію доволі здоровими – завдяки розвитку медицини та культові здорового способу життя – в них, зазвичай, непогане утримання, завдяки високим соціальним стандартам, і вони, зазвичай, все життя відкладали, власне, життя "на потім", коли на життя з'явиться час. "Третій вік" для них стає втіленою мрією почтальона Пєчкіна і багатьох-багатьох його реальних співвітчизників: "Я только жить начинаю – на пенсию перехожу". Для західних пенсіонерів це час подорожей, спілкування, нового відкриття самих себе, своїх талантів та прихованих бажань.
Ми звикли думати, що головна проблема літніх людей – малі статки і недооцінювати суто людський бік проблеми. В той час як головною причиною багатьох розладів, характерних для старих – і фізичних, і психічних – стають не тільки і не стільки мала пенсія та погане медичне обслуговування, скільки самотність і відчуття відкинутості

Західні пенсіонери знаходяться в зовсім інших матеріальних умовах, вони можуть дозволити собі певні "дивацтва". А перед нашими пенсіонерами стоїть питання елементарного фізичного виживання. Принаймні, ми звикли так думати – і маємо для цього причини, бо розмір середньої пенсії не складає державної таємниці. Але більшою мірою це той самий соціальний стереотип і просто зручна думка. У пострадянських суспільствах цей стереотип дуже популярний – мабуть, тому, що радянська школа і суспільство загалом зовсім не переймалися гуманістичними химерами, та й життя було перетворене на елементарне виживання не лише у старих, а взагалі в більшості громадян країни переможного соціалізму.

Втім, певні кроки в інший бік робляться. Приміром, те, що наразі тема "третього віку" стала підніматися у рамках великих культурних та соціальних проектів на кшталт Львівського Форуму видавців чи університетів "Третього віку", є важливим кроком назустріч величезній соціальній групі. Яка водночас дратує і викликає співчуття, але все одно лишається, по великому рахунку, "невидимою". Поява і утвердження подібних ініціатив в українському культурному просторі дає надію на те, що "совок" поволі, але все таки відступає з нашого життя, натомість наше суспільство стає більш людяним.

Ми звикли думати, що головна проблема літніх людей – малі статки і недооцінювати суто людський бік проблеми. В той час як головною причиною багатьох розладів, характерних для старих – і фізичних, і психічних – стають не тільки і не стільки мала пенсія та погане медичне обслуговування, скільки самотність і відчуття відкинутості. Потреба у спілкуванні нікуди не дівається з віком.

Так, ми не в Європі, де пенсіонери "можуть собі дозволити". Але ми живемо в країні, яка вчиться виживати за рахунок вчасно підставленого плеча – саме це відрізняє нас від учорашніх "совків". Люди "третього віку" також мусять це відчути.

Екатерина Щеткина

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢