Тільки «зеленого» нам тут не вистачало!

Точка зору

Гривня встановила рекорд падіння для останніх років — 5,25 за долар. Скептики кажуть, що буде й 5,50…
В Україні дефіцит американської валюти: «Нафтогаз» і далі скуповує долари для міждержавних розрахунків, зарубіжні банки гасять кредити, інвестиції в українську економіку призупинилися, плюс світова фінансова криза змушує зарубіжних комерсантів бути обережними. Учора на міжбанківському ринку виникла паніка — долара було мало, а покупців надто багато. Як результат — один «вічнозелений» подорожчав до 5,25. Таким чином, долар вже вийшов за межі валютного коридору: офіційний курс залишається незмінним — 4,85, а «бакс», за задумом Нацбанку, може коливатися у межах чотирьох відсотків. Тобто не переходити планку 5,05.
Банкіри чекали, що фінансовий регулятор, аби згладити проблему, вийде на ринок. Проте керівництво Нацбанку повідомило: воно не має жодного наміру підтримувати рідну гривню й тим самим спустошувати резерви. Це викликало ще одну хвилю паніки на міжбанку, а також призвело до подорожчання долара в обмінних пунктах. Учора курс «стрибав»: купити долар можна було за 5,20 гривні, а продати — за 5,07—5,15. Після міжбанківських потрясінь власники обмінок значно збільшили маржу — різницю між курсом купівлі і продажу. Такий крок вважають першою ознакою нестабільності ринку — банкіри прагнуть захистити себе від можливих коливань курсу.
Утім долар дорожчатиме й надалі. Прогнози фахівців відрізняються тільки цифрами та строками. За оптимістичним сценарієм, якщо Нацбанк не рятуватиме рідну валюту, вже у найближчі дні курс готівкового долара може бути 5,30, за песимістичним — 5,50. Хвилювання людей підігрівають заяви банкірів та мовчання урядовців. Скажімо, нинішній співголова ради інвесторів при Кабінеті Міністрів Сергій Тигіпко днями заявив, що девальвація гривні більша, ніж можлива. Ніхто з банкірів це повідомлення не прокоментував.
Міняти одну валюту на іншу в такий час недоцільно, традиційно радять експерти, бо можна погоріти на курсовій різниці. Фінансові аналітики традиційно радять тримати заощадження в рівних пропорціях у гривні, доларах та євро — якась із валют неодмінно буде зверху. А тим, хто не встиг розкласти яйця в різні кошики, рекомендують покласти «зайві» гривні на депозит. Умови банків нині досить привабливі і дозволять захистити свої гроші від знецінення та валютних стрибків.

Новини

10 Травня 2024

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

Уряд вніс зміни до порядку бронювання військовозобов’язаних

Україна отримає від Німеччини 45 млн євро на відновлення енергетики

Експерти оцінили “податкове” бронювання працівників

Профспілка британського заводу Tata Steel проголосувала за страйк

9 Травня 2024

Укрзалізниця має продавати металобрухт якнайшвидше – Гусак

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

Жеваго отримав нову підозру по справі банку Фінанси та Кредит

США у березні скоротили експорт металобрухту

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

ВСІ НОВИНИ ⇢