Розблокування портів є найбільш ефективним кроком для відновлення української економіки – Каленков

Економіка Теми дня Точка зору Транспорт
Розблокування портів є найбільш ефективним кроком для відновлення української економіки – Каленков

Розблокування українських портів для всіх вантажів є найбільшим та найважливішим кроком для відновлення вітчизняної економіки. Таку думку у коментарі МінПрому висловив президент Об’єднання підприємств “Укрметалургпром” Олександр Каленков.

Він звернув увагу на те, що морська блокада, до якої вдалась країна-агресор з самого початку війни суперечить всім міжнародним законам, оскільки мова йде про цивільні судна та вантажі. “Це взагалі технологія Середньовіччя, коли брали в облогу міста і таким чином голодом змушували їх мешканців здаватися і сьогодні вона суперечить всім міжнародним законам. Міжнародна спільнота повинна на це відреагувати, тому що головна складова світової економіки це торгівля, в більша частина торгівлі йде морем і це дуже поганий прецедент”, – переконаний О.Каленков.

Укладена минулого року зернова угода, на його думку, дозволила вивезти частину української агропродукції, але створила ситуацію на користь країні-агресору: “Звісно не можна говорити про те, що це якось “відбілило” рф, але щонайменше з нею розмовляють і це частково легітимізує її абсолютно необґрунтовані претензії. Зернова угода була укладена у вкрай вимушеній ситуації, коли до голови був приставлений пістолет і тому її не можна назвати угодою у повному розумінні цього слова”.

Тому продовження зернової угоди також буде більше грати на руку росії, переконаний О.Каленков. “Це додаткові кошти для російського бюджету на купівлю зброї, тому для нас це є невигідним. Це дуже поганий прецедент, коли агресору йдуть на зустріч і рахуються з його претензіями. Саме в цьому і полягає головний ризик”, – сказав він.

Президент “Укрметалургпрому” переконаний що вихід рф з угоди та посилення з її боку ескалації конфлікту у вигляді обстрілів українських портів є можливістю для України та її закордонних партнерів повернути країну-агресора до виконання з її боку міжнародних правил.

О.Каленков вказав, що у питанні розблокування портів для всіх вантажів є дві складові – безпекова та економічна. “Щодо першої складової це надати нам більше засобів ППО, щоб ми прикрили наші порти і частину акваторії, а також надати мінні тральщики та катери щоб ми могли патрулювати зону українських територіальних вод та знешкоджувати міни і це у інтересах безпеки не тільки України, але й всього Чорноморського регіону”, – впевнений він.

“Що стосується економіки, то це створення фонду для перестрахування ризиків страхових компаній і збільшення тиску санаційного тиску на рф. Ніякі вантажі країни-агресора взагалі не повинні відправлятися морем до будь-яких портів країн, які підтримують Україну. Це створить тиск на Російську Федерацію і спонукатиме її повернутися до міжнародних правил”, – додав президент “Укрметалургпрому”.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢