Україні потрібні повністю розблоковані порти без будь якого впливу росії на морські перевезення – Оринчак

Економіка Машинобудівництво Металообробка Металургія Точка зору Транспорт
Україні потрібні повністю розблоковані порти без будь якого впливу росії на морські перевезення – Оринчак

Через участь у зерновій угоді росія фактично узаконювала право морського терору та отримувала безпрецедентні можливості по повному контролю за зовнішньою торгівлею суверенної держави в Чорному морі, зокрема завдяки контрольним функціям в протоці Босфор, які  непередбачені згідно конвенції Монтре. Про це в коментарі МінПрому заявила виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України Ксенія Оринчак.

“Тобто міжнародне співтовариство фактично стало свідком цього піратства, і де-факто погодилось з таким станом речей. Але ми не можемо постійно знаходитись у заручниках угоди, яку фактично в широких колах називають троянським конем для України, тому що через заблоковані порти наша країна за півтора роки втратила 10% ВВП, 18 мільярдів доларів валютної виручки і майже 140 мільярдів гривень тільки податків. Фактично цими грошами ми “закриваємо” з бюджету держави, наприклад охорону здоров’я чи освіту”, – переконана вона.

К.Оринчак також звернула увагу на те, що крім того зернова угода вбила клин у стосунках між Євросоюзом і Україною: “Українські промисловці та аграрії знаходили абсолютно вільні шляхи на інших ринках морських портів. Але справа в тому, що морські порти Європейського Союзу не є настільки потужні і фактично не були обладнані під те, що з України буде йти настільки багато вантажів. А продаж української агропродукції безпосередньо на східноєвропейських ринках також викликав негативну реакцію серед місцевих аграріїв, що призвело на введення заборон на ввезення зерна”.

Виконавча директорка НАДПУ переконана, що країна-агресор фактично зробила зернову угоду зброєю проти України. “І ми реально зобов’язані зробити абсолютно все, щоб повернути Україні наше суверенне право на вільну морську торгівлю. Єдиний можливий формат – це абсолютно повністю розблоковані порти і без жодного впливу росії на те, чим ми торгуємо”, – вважає вона.

На думку К.Оринчак для цього необхідно здійснити заходи щодо зміцнення оборонного сектору з метою забезпечення безпеки суден у Чорноморському регіоні в тому числі. Для цього Україна повинна добиватись отримання від країн-партнерів додаткових засобі протиракетної оборони, а також засобів необхідних для знешкодження морських мін.

“Звичайно, треба запустити в роботу порядок надання гарантій компенсації шкоди, яка може бути заподіяна морським суднам. Нещодавно він був затверджений урядом і за участі наших міжнародних партнерів створити цей механізм комерційного страхування ризиків”, – додала К.Оринчак.

Також необхідно домагатись підсилення санаційного тиску на рф. “Висунути вимоги до країни-агресора і в разі їх невиконання накласти санкції на на судновласників в т.ч. тих, хто транспортує російські товари чи товар до рф під чужим прапором чи умисно вимикає транспондери, портові адміністрації, стивідорні, бункеровочні та страхові компанії, а також операторів буксирного флоту, тобто фактично на всіх учасників морських транспортних перевезень до чи з країни-агресора”, – підкреслює виконавча директорка НАДПУ.

“Ми фактично на сьогоднішній день знаходимося як один в полі воїн, отак воно виглядає. І мені хотілося, щоб абсолютно вся влада від Офісу Президента до Кабміну більше об’єднувалась з бізнесом для того, щоб ми все ж таки разом змогли перемогти в цьому напрямку. Тому що ми дуже страждаємо економічно від того, що нам заблокували найдешевший спосіб транспортування будь-чого”, – резюмувала К.Оринчак.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢