Сергій Соболєв: Тимошенко пропонує Пинзенику залишитись

Точка зору

Кадрові ротації у владі, про які останнім часом говорять ледь не всі, починаючи від прем’єр-міністра й закінчуючи рядовими депутатами, так чи інакше доведеться починати з посади міністра фінансів. 12 лютого стало відомо, що Віктор Пинзеник подав заяву на звільнення за власним бажанням.

Про те, чи остаточно вирішене питання зі звільненням з міністерської посади лідера партії «Реформи і Порядок», про можливість ротацій у Кабміні й керівництві парламенту, а також про особливості діяльності коаліції й опозиції поговорив із депутатом від фракції БЮТ, колегою Віктора Пинзеника по ПРП Сергієм Соболєвим.

– Пане Сергію, зараз уже можна чітко сказати, чи проголосує Рада за відставку Віктора Пинзеника з посади міністра фінансів?

– Мені важко казати, але наша позиція: якщо людина за власним бажанням написала заяву, треба задовольнити це бажання. Чи є голоси – це важко рахувати, бо кожен хоче скористатися, як і раніше користалися, з цієї ситуації. Є опозиція і Президент…

– Але хоча б рада коаліції прийняла узгоджене рішення?

– Це питання не ради коаліції навіть. Партія регіонів заявила, що вона не збирається голосувати ні за відставки, ні за призначення. З іншого боку, зрозуміло, що цим скористається Секретаріат Президента через свої впливи. От і все – тоді

виникає ситуація абсурдна: людина пише заяву, а її не відпускають. Що в такій ситуації робити? Законодавством це не визначено.

– У зв’язку з рішенням міністра фінансів піти у відставку й подіям, що цьому рішення передували, чи змінилися стосунки представників партії «Реформи і Порядок», так званої «групи Пинзеника» у фракції БЮТ, з іншими бютівцями?

– Це ж не є політична відставка. Це не відставка, яка пов’язана зі змінами векторів чи ще чогось. Це є відставка, пов’язана виключно з одним – щоб припинити спекуляції навколо міністра фінансів, коли його прізвище, його посада використовувались і опозицією, і Секретаріатом Президента для протиставлення міністра фінансів і прем’єра. Віктор Пинзеник вчинив дуже порядно, заявивши, що він не хоче бути розмінною монетою в цих брудних іграх.

Ми є членами ради коаліції, ми є членами коаліції, ми залишаємось у фракції, працюємо у фракції. Це питання (щодо відставки Віктора Пинзеника – ) навпаки дає можливість розібратися із ситуацією в уряді, щоб ніхто вже не міг використовувати його у своїх цілях.

– Ви спілкувалися з Віктором Михайловичем протягом останнього часу, вже після того, як він подав заяву про звільнення?

– Аякже. Постійно, щоденно спілкуємося. І з прем’єром, і з Віктором Михайловичем ми консультуємося щоденно.

– Він не схильний змінити свою думку щодо відставки?

– На жаль, ні. Хоча йому й пропонували повернутися. І зараз пропонують. Але, на жаль, це його позиція, і він прийняв це рішення.

– Пропозиція повернутися була від прем’єра?

– Так.

– Ситуація щодо можливості позитивного голосування за відставку Пинзеника до кінця не прояснилася. Чи, зважаючи на це, ведуться переговори щодо можливих кандидатур на посаду міністра фінансів?

– Ви самі дали відповідь на це питання. Не знають, чи знімуть – то яке може бути обговорення кандидатур. Ви ж бачите – в Інтернеті будь-що обговорюється. Але всі чудово розуміють, що одне питання – обговорювати, а інше питання – це призначити людину. Тому зрозуміло, що на рівні експертів обговорення є, але на рівні тих, хто приймає рішення, ніхто це не буде обговорювати до моменту прийняття першого рішення.

– Можна вважати голосування за відставку Пинзеника ключовим моментом – якщо рішення буде ухвалено, то це означатиме початок масштабного процесу ротацій в уряді?

– Я думаю, що й це навіть не так буде. Це буде в комплексі вирішуватися, коли буде розглядатися загалом ситуація в уряді. Я ж так розумію, що не лише за власним бажанням відбуваються звільнення.

Там будуть звільнення не за власним бажанням.

Я думаю, що це вирішуватиметься в комплексі.

– Хто є кандидатом на звільнення? Скажімо, ваш колега по фракції Андрій Кожем'якін назвав цілу низку міністрів, яких би він не хотів бачити в уряді – Огризко, Єхануров, Оніщук тощо…

– Я це не коментую. Я вважаю, що це можна буде коментувати, коли буде рішення ради коаліції або прем’єра, яка має право внести ці кандидатури на звільнення.

Поки що офіційно йдуть тільки консультації.

– За вашими прогнозами, коли можна очікувати предметних розмов щодо кадрів?

– Можливо, вже й на цьому тижні, можливо – наступного тижня. Але я переконаний, що нинішня ситуація не буде тривати.

– Проясніть, будь ласка, ситуацію з можливістю ротацій в іншій гілці влади – законодавчій. Наскільки реальним є зміщення з посади першого заступника голови Верховної Ради Олександра Лавриновича та його колеги по фракції Партії регіонів Сергія Єфремова з посади керівника регламентного комітету?

– Уже декілька місяців, як зареєстрована постанова про змішення Ківалова («регіонал» Сергій Ківалов – голова парламентського комітету з питань правосуддя – ). Це питання для обговорення на раді коаліції. Оскільки це посади, як, наприклад, Єфремова, які закріплені за опозицію, то це має стосуватися й опозиції.

Що стосується Лавриновича… Я думаю, що немає ніяких протиріч стосовного того, що він має піти з посади. Є протиріччя, в який спосіб – чи бюлетенями, чи відкритим голосуванням. Оскільки свого часу Лавринович став першим заступником голови Верховної Ради шляхом відкритого голосування, ніякими не бюлетенями – кнопочками голосували, то я не розумію того, з яким «остєрвєнєнієм» Партія регіонів пробує добиватися регламентних норм.

Коли треба було знімати Яценюка – регламент не діяв, коли треба було призначати Лавриновича – регламент не діяв. А тепер раптом вони згадали про регламент.

– Ви не боїтеся, що коли замість Лавриновича першим віце-спікером стане, як про це говорять, представник Компартії, коаліцію будуть звинувачувати в підкупі комуністів цією посадою?

– Я не знаю, хто отримає цю посаду. Це, знов-таки, питання до для обговорення.

– Але ж існують домовленості, що ця посада має дістатися представнику опозиції. В опозиції зараз у нас дві сили – Партія регіонів і комуністи…

– Почекайте. Яка Партія регіонів в опозиції? Щось ви переплутали. Партія регіонів, яка не виходить із Секретаріату Президента? Яка всі свої найкращі кадри віддала Ющенку – Богатирьову, Гавриша (Раїса Богатирьова – секретар РНБО, Степан Гавриш – заступник секретаря РНБО – )? І виявляється, що вона в опозиції?

Партія, яка безпосередньо контролює, як мінімум, 25 відсотків обласних рад, третину території України по радам, називає себе опозицією? Це дивно. Як бігати на консультації в Секретаріат Президента – вони не опозиція, а як отримувати посади – вони опозиція.

Так не буває – треба Партії регіонів визначитися, де вони.

– От бачите – в такому разі єдиною опозиційною силою лишаються комуністи. Значить, вони отримають посаду першого віце-спікера?

– Ну, чому? Балога вважає себе опозицією, наприклад, його група «Єдиний Центр». От нехай усі ці представники опозиції зберуться й визначаться…

– Але ж депутати-«єдиноцентристи» – члени фракції, яка входить до коаліції, коаліція в нас – це фракційне утворення…

– Я все розумію, тільки, на жаль, все так змішалось – коаліція, опозиція, – що, я думаю,

на сьогоднішній день чіткого визначення опозиційної фракції не існує.

Новини

2 Травня 2024

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

ВСІ НОВИНИ ⇢