Чи доцільно зараз вкласти гроші в нерухомість. Порівнюємо з депозитом в банку

Технології

Чи доцільно зараз вкласти гроші в нерухомість

Гроші мають властивість знецінюватися і, якщо тримати їх готівкою чи на поточному рахунку, то їх невблаганно з’їдатиме інфляція. Коли ви маєте суттєву суму коштів і розмірковуєте, куди їх вигідно вкласти, перше, що зазвичай приходить на думку, – це або відкрити депозит в банку, або купити квартиру для передачі в оренду. Дійсно, це класичні та найбільш популярні інструменти інвестицій в Україні. Давайте розглянемо, який з них є більш привабливим.

Купівля квартири для здачі в оренду

Купити квартиру для здачі оренду – це доволі складний та довготривалий процес. Спочатку потрібно зважено обрати об’єкт нерухомості. До війни привабливим варіантом вважалося інвестування в житло на етапі будівництва, що дозволяло отримати дуже вигідну ціну. На сьогоднішній день скоріше варто розглядати пропозиції на вторинному ринку. Обирати потрібно скрупульозно, щоб придбана нерухомість не втрачала у вартості та була привабливою для орендарів.

Далі слід впевнитися в порядності продавця і правильності усіх документів. Після цього пройти процес придбання квартири, який займає не один день і потребує додаткових витрат на супутні послуги та обов’язкові податки.

Наступний крок – привести квартиру до привабливо вигляду, щоб максимально заробити на оренді, і розпочати процес пошуку порядних орендарів, які будуть бережно ставитися до вашої квартири і вчасно сплачувати оренду.

На противагу інвестиціям в нерухомість відкрити вклад в банку надзвичайно просто, ще й усі ваші кошти та отримані відсотки захищені Фондом гарантування.

Дохід від здачі квартири в оренду

Розглянемо на прикладі двокімнатної квартири в столиці. Вартість квадратного метра становить орієнтовно 48 тис. грн, приблизна площа – 65 кв.м. Отже, маємо середню ціну двокімнатної квартири у Києві 3,12 млн грн. Середня вартість оренди такої квартири в Києві складає 16 тис. грн за місяць, тобто 192 тис. грн на рік.

Отже, що ми заробимо? 192 тис. грн / 3,12 млн грн = 6,15% річних – наш дохід від суми інвестиції, якщо припустити, що квартира не буде жодного дня простоювати.

Дохід від розміщення грошей в банку

Середня ставка на річний депозит в національній валюті складає 14,5% річних, а максимальна – 18%. Отже, депозит в гривні – це в декілька разів вища дохідність, ніж від здачі квартири в оренду. При цьому отримання доходу з банківського вкладу не вимагає від вас жодних додаткових зусиль – відкрили депозит і одразу заробляєте.

Відсоткова ставка на депозит в національній валюті є набагато вищою ніж на депозит в доларах, однак з точки зору курсових ризиків варто частину коштів все ж таки перевести в тверду валюту і відкрити депозит в доларах США.

Більш докладне порівняння рентабельності інвестицій у нерухомість з банківським вкладом читайте у статті «Що вигідніше: інвестиції в нерухомість чи депозит в банку?».

Отже, чим більшу суму коштів ви маєте, тим більше ви можете заробити, однак тим вищою може бути ціна помилки. Щоб зберегти свій капітал і отримувати з нього гарантований дохід, варто дуже виважено приймати фінансові рішення та прискіпливо оцінювати усі ризики.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢