Як вибір зерна впливає на смак віскі

Технології

Класифікувати спиртний напій як віскі можна в тому разі, якщо в рецептурі містяться необхідні інгредієнти, а саме зерно, вода та дріжджі. Зазвичай у складі переважає солод, який отримують із ячменю. Для цього зерно змішують із підігрітою водою, розкладаючи на твердій поверхні в солодовні. Щойно воно проросте, його сушать у закритих печах. Не менш активно використовують кукурудзу та жито. З огляду на використану сировину формується ціна віскі.

Розповсюджений вміст зернового затору

Близько 90% продукції, доступної на ринку, виготовлено з:

  1. Кукурудзи. Зерно використовують із 1700-х років. Воно надає дистиляту характерний золотистий відтінок, а також солодкий медовий смак. Кукурудза — основний компонент бурбона, який виготовляється в США.
  2. Ячменю. Солодіння вивільняє ферменти, створюючи складні вуглеводні ланцюги. Зрештою вони перетворюються на спирт. Солод надає ячменю горіхово-шоколадний відтінок. Якщо зерно сушать у закритих печах із використанням торфу, з’являється насичений димний шлейф. Зелений ячмінь, який не пройшов етапи замочування та пророщування, має кислий фруктовий смак, схожий на лимони або зелені яблука.
  3. Жита. Зерно додає дистиляту пікантності. Віскі розкривається відтінками пряних спецій, таких як чорний перець, аніс, м’ята. Жито також підсилює смаки гвоздики та мускатного горіха, якими напій збагачується під час витримки в дубових бочках. Житній віскі особливо активно виготовляють у Канаді.
  4. Пшениці. Зерно не має яскраво вираженого смаку, тому його рідко використовують у зерновому заторі. Головна перевага — пшениця пом’якшує характеристики віскі.

Використання нетрадиційних зернових культур

Часто винокурні використовують різні типи зерен, щоб покращити смако-ароматичні характеристики віскі. Деякі з них — це:

  • коричневий рис;
  • кіноа;
  • овес;
  • тритикале.

Коричневий рис гармонійно розкривається в компанії ванільних ароматів, присутніх у класичному віскі. Додатково зерно надає легких підсмажених акцентів, але не таких інтенсивних, як солод.

Кіно активно використовують пивовари через високий вміст білка. Зерно надає легкий горіховий шлейф, який на фініші змінюється пікантними земельними відтінками.

Овес не має гострого смаку — його використовують для балансування. Він покращує смак віскі, помʼякшує землистість ячменю та сухість жита.

Якщо жодного разу не чули про тритикале, не переймайтеся — це гібридне зерно. Його створили на основі жита та пшениці. Воно пом’якшує смак.

Тож наступного разу, коли питимете віскі на самоті або в компанії, спробуйте відчути смак кожного окремого злаку. Якщо напій видається занадто інтенсивним, спробуйте додати льоду або трохи охолодженої води.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢