Баланс газу: газпромівський штраф, ринок Фірташу та комфорт Коломойському

Точка зору

Кабінет міністрів затвердив прогнозований баланс надходження та розподілу природного газу в Україні на 2013 рік.

Згідно з урядовим розпорядженням №327 від 29 квітня, оприлюдненим 23 травня, в цьому році ресурси природного газу становитимуть 60,06 мільярда кубометрів.

В тому числі обсяг газу, видобутого в Україні, становитиме 22,04 мільярда кубометрів, на два мільярда більше порівняно з 2012 роком: від "Укргазвидобування" очікується 15,3 мільярда куб. м, від "Укрнафти" – 2,5 мільярда куб. м, від "Чорноморнафтогазу" – 1,64 мільярда куб. м та 2,6 мільярда куб. м. за приватними газодобувними підприємствами.

Імпорт природного газу, згідно з прогнозом, становитиме 27,3 мільярда куб. м. В тому числі 18 мільярдів кубів газу буде закупленого в "Газпрому", 8 мільярдів куб. м імпортовано Ostchem Дмитра Фірташа. Разом виходить 26 мільярдів газу, що на 9 мільярдів менше від вимог Росії.

За таким сценарієм Україні загрожують штрафні санкції від "Газпрому" за недобір газу, оскільки в договорі між обома сторонами не прописано, що частину ресурсу, для його виконання, може викупляти приватна компанія. В даному випадку Фірташ. Перший штраф російський монополіст виставив в розмірі 7 мільярдів доларів за результатами 2012 року. В минулому році Україна закупила 33 мільярди кубометрів газу в "Газпрому".

Ще 1,3 мільярда кубометрів в 2013 році планується отримати в режимі реверсу від німецької RWE Supply & Trading GmbH. Цей обсяг не збігається із заявами владної верхівки, яка прогнозувала в 2013 році мінімум 5 мільярдів кубів реверсного газу.

Відбір природного газу з підземних сховищ в 2013 році становитиме 10,7 мільярда кубометрів, а закачування – 8,4 мільярда кубометрів (5,5 мільярда кубів власного газу та 2,9 імпортованого).

Загальний прогнозований розподіл газу цього року становитиме 60,06 мільярда кубометрів, в тому числі по Україні – 50,6 мільярда кубів. В 2012 році споживання газу становило 54,7 мільярда кубів.

Як зазначено в балансі газу, усього в 2013 році споживачам України буде продано 47,9 мільярда кубометрів газу. З них на забезпечення побутових потреб населення піде 16,5 мільярда кубометрів, що на 570 мільйонів кубометрів більше від 2012 року. Цей обсяг буде забезпечено за рахунок газу, видобутого "Укргазвидобуванням", – 13,95 мільярда кубометрів, "Чорноморнафтогазом" – 1,5 мільярда кубометрів та "Укрнафтою" – 1 мільярд кубів.

Додамо, що газ, видобутий державними компаніями, йде на задоволення побутових потреб населення за встановленою державою ціною, що в десятки разів нижча, ніж газпромівська.

При цьому напівдержавна "Укрнафта", яка контролюється олігархом Ігорем Коломойським, також підпадає під цю норму. Однак, олігарх попередні роки не віддавав газ державі, а продавав його і спрямовував на свій "Дніпроазот".

В 2013 році півмільярда кубів газу "Укрнафта" направить на виробництво азотних добрив "Дніпроазотом", майновий комплекс якого вже не перший рік вона ж і орендує. Така модель, впроваджена Коломойським, дозволяє брати газ з державного підприємства для комерційних цілей під виглядом технологічного газу, який компанії мають право брати для своїх технологічних потреб.

Теплоенергетичним підприємствам та ТЕЦ в цьому році буде відвантажено 6,3 мільярда кубометрів газу, що на 1,85 мільярда менше обсягів споживання минулого року, а промисловим споживачам – 24,1 мільярда, що на 0,49 мільярда більше показників 2012 року.

Як бачимо з вище наведених показників, країна скорочує споживання російського газу. Причини: реверсні поставки із Заходу, імпорт приватними трейдерами та уповільнення економіки.

І на останок. Президент Віктор Янукович доручив прем’єру Миколі Азарову активізувати заміщення імпортного газу вітчизняним вугіллям. Газ заміщатимуть вугіллям з копанок?

Новини

27 Вересня 2024

Американська донька Liberty Steel скорочує виробництво до кінця жовтня

Польське ЕКА вперше застрахувало виробничий комплекс в Україні

В ВР не виключають можливості підвищення ПДВ у майбутньому

Франція і Німеччина проти плану Єврокомісії щодо кредиту для України на 35 млрд  

За період великої війни кількість індустриальних парків зросла понад удвічі

Інтерпайп залишається великим експортером продукції із високою доданою вартістю

Європейська організація морських портів закликала звільнити від податків берегові джерела живлення

Мексика продовжила дію мита на українські безшовні труби

Система тарифоутворення Укрзалізниці давно застаріла і потребує перегляду

Канада та ЄС домовилися допомагати розвивати вуглецеве ціноутворення у світі

Український уряд має розпочати переговори з ЄС щодо відтермінування CBAM

В Україні оголошено перший аукціон із розподілу квоти підтримки зеленої енергетики

ЄС збільшив імпорт заліза прямого відновлення на 4,8%

ArcelorMittal зупинив проєкт розширення бразильського заводу через зростання імпорту сталі

Ціни на залізну руду перевищили позначку в 100 дол/тонну

Жінки врятують світ: Україна запускає програму навчання жінок на операторок екскаватора 

ВСІ НОВИНИ ⇢