Порятунок ГМК є питанням національної і економічної безпеки – Кінах

Металургія Новини Теми дня Точка зору
Порятунок ГМК є питанням національної і економічної безпеки – Кінах

Питання порятунку українському гірничо-металургійному комплексу необхідно розглядати в площині національної і економічної безпеки. Таку думку висловив президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах в інтерв’ю МінПрому.

“Гірнічо-металургійний комплекс закінчив 2022 рік з падінням виробництва в середньому 70-80%, що створює передумови практично знищення цієї стратегічно важливої галузі, яка до початку війни надавала 21-22 млрд валютної виручки і разом з АПК була одним з локомотивів нашої економіки”, – сказав він.

А.Кінах переконаний, що на сьогоднішній день уряду разом з парламентом необхідно діяти більш погоджено та комплексно. “Ми надали всі пропозиції, які надають можливість більш гнучкої політики в тарифах на транспортування, енергозабезпеченні. Також треба вести роботу над формуванням транспортних коридорів в тому числі щодо розблокування морських портів, так як це зроблено з зерновим коридором. Крім того необхідно налагодити взаємодію з європейськими партнерами по постачанню продукції через західний кордон, рішення, які б давали можливість знизити фінансове навантаження і ми вимушені підкреслити що до сьогоднішнього дня ці пропозиції так і не отримали нормативного характеру. Українському уряду необхідно діяти більш динамічно та системно, виходячи з того що війна приймає затяжний характер, а ресурси забезпечення є дуже важливою складовою як для перемоги над ворогом, так і для життєдіяльності нашої країни”, – підкреслив президент УСПП.

Він також повідомив, що такі пропозиції були надіслані з УСПП до уряду ще наприкінці минулого року. “І ми пропонували уряду на цільовому засіданні Кабінету міністрів за участю фахівців, експертів, представників галузі прийняти нормативне рішення – комплексний план заходів і затвердити його відповідною постановою чи розпорядженням уряду. Безумовно за участю представників Верховної Ради, тому що це вимагає в тому числі деяких законодавчих змін. На жаль вже закінчився січень, системного нормативного рішення уряду так і не прийнято і таке засідання не проведено”, – констатував А.Кінах.

Президент УСПП також звернув увагу на те, що в галузі і до початку війни працювало 530 тисяч українських громадян і підприємства були в тому числі бюджетоутворюючими, від яких залежала і соціальна сфера і життя людей в багатьох регіонах країни. “Тому це питання треба розглядати не тільки як відновлення потужностей, але і як умови для того, щоб ми не втрачали людей, щоб люди могли можливість повертатись на свою рідну українську землю. Ось ціна питання і рівень відповідальності і ми будемо наполягати, щоб Україна мала чіткий план заходів по збереженню, відновленню цієї стратегічної галузі”, – переконаний він.

Новини

6 Вересня 2024

У липні інфляція зросла до 5,4%

Зелений перехід сталеливарних виробників під загрозою – EUROFER

Туреччина збільшила імпорт брухту до 11,6 млн тонн

Канада вводить антидемпінгові мита на катанку з Китаю, Єгипту та В’єтнаму

Швеція виділить майже $50 млн на підтримку енергосектору України

Галущенко обіцяє, що зима пройде нормально

Україна домовляється щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС

Уніфікація тарифів на вантажні перевезення УЗ не має економічного обгрунтування – експерт

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢