Україна скоротила експорт титановмісних руд на 44%

Економіка Інфографіка Новини

Україна в січні-березні поточного року знизила експорт руд, що містять титан, і концентрату в натуральному вираженні на 43,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року — до 2,335 тис. тонн. Згідно зі статистикою, оприлюдненою Державною митною службою, у грошовому вираженні експорт руд, що містять титан, і концентрату скоротився на 43,3% — до $3,846 млн.

При цьому основний експорт вироблявся до Туреччини (67,30% поставок у грошовому вираженні), Філіппін (8,71%) та Польщі (6,55%).

Разом з тим, експерти вказують на невідповідність статистики з експорту руд, що містять титан. Зокрема, на запит агентства “Інтерфакс-Україна” у ТОВ “Виробничо-комерційна фірма (ВКФ) “Велта” з активами з видобутку руд, що містять титан, у Новомиргороді (Кіровоградська обл.) повідомили, що тільки в січні-лютому 2024 року компанія експортувала більше 15 тис. тонн ільменіту (титанового концентрату) до Чехії та Мексики.

Україна за I кв.-2024 не імпортувала руди, що містять титан.

Як повідомлялося, Україна в 2023 році скоротила експорт руд, що містять титан, в натуральному вираженні на 96,4% порівняно з 2022 роком — до 11,648 тис. тонн, виручку — на 85,1%, до $19,426 млн. Водночас основний експорт здійснювали до Туреччини (38 21% поставок у грошах), Японії (16,53%) та Індії (6,12%).

Україна імпортувала за цей період одну тонну такої руди з Нідерландів на $2 тис.

У 2022 році Україна знизила експорт руд, що містять титан, на 41,8% порівняно з попереднім роком — до 322,143 тис. тонн, у грошовому вираженні на 19,6% — до $130,144 млн. Основний експорт здійснювали до Чехії (47,91% поставок у грошовому вираженні), США (11,94%) та Румунії (9,75%).

Україна у 2022 році імпортувала 196 тонн аналогічної продукції із Сенегалу (70,41%) та Туреччини (29,59%) на суму $115 тис.

В Україні руди, що містять титан, добувають переважно в ПрАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОДГХК), до управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВДМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат. ), а також на ТОВ “Межиричинський ГЗК” та ТОВ “Валки-Ільменіт” (обидва ТОВ – Іршанськ Житомирської обл.). Крім того, виробничо-комерційна фірма “Велта” (Дніпро) збудувала ГЗК на Бірзулівському родовищі потужністю 240 тис. тонн ільменітового концентрату на рік.

Крім того, виробничо-комерційна фірма “Велта” (Дніпро) збудувала ГЗК на Бірзулівському родовищі потужністю 240 тис. тонн ільменітового концентрату на рік.

Новини

21 Травня 2024

Виробники будматеріалів потребують підтримки з боку держави

Відключення світла не припиняться після перегляду тарифу – експерт

Китай планує збільшити власне виробництво залізорудного концентрату

Після підвищення акцизу пальне в Україні коштуватиме 80 грн/літр

ЄС ініціює антидемпінгове розслідування щодо імпорту труб з Китаю

ArcelorMittal закликає Німеччину до більш реалістичної стратегії декарбонізації

У березні цього року промвиробництво ЄС зросло на 0,6%

За чотири місяці через українсько-польські переходи УЗ перевезла більше всього руди

Китай з початку року збільшив експорт коксу майже на чверть

Японським металургам загрожує дефіцит металобрухту через відмову від конвертерного виробництва сталі

Україна щороку отримуватиме 2,5-3 млрд євро від заморожених російських активів

Атаки на українську енергосистему призвели до уповільнення темпів зростання ВВП

Німеччина схвалила план США про гроші для України з активів рф

Австрія надасть Україні ще 5 млн євро на відновлення енергетичної інфраструктури

Автогаз у мережах АЗС трохи подешевшав

Укрнафтобурінню суд не дозволив відновити видобуток на Сахалінському родовищі

ВСІ НОВИНИ ⇢