Молдова готова постачати Україні е/е в обмін на газ

Економіка Новини
Молдова готова постачати Україні е/е в обмін на газ

Республіка Молдова висловила готовність забезпечити постачання електроенергії в Україну в рамках проєкту «газ на електроенергію», розмістивши на її території генераційні установки, використовуючи природний газ, що постачається Україною для цього обміну. Про це йдеться у спільній заяві глав МЗС України, Молдови та Румунії.

“Для цього сторони шукатимуть рішення, щоб зробити газову інфраструктуру комерційно надійною”, – йдеться в повідомленні.

Також глави міністерств співпрацюватимуть для залучення міжнародних фондів та допомоги для реалізації зазначених проєктів, які мають на меті зміцнення енергетичної безпеки, забезпечення сталого розвитку в регіоні та сприяння досягненню цілей, пов’язаних зі зміною клімату.

“Ми наголошуємо на першочерговому значенні розвитку регіональних електричних з’єднань, зокрема реалізації проєкту другого кола 330-кВ повітряної лінії електропередачі (ПЛ) “Бєльць – Дністровська ГЕС”, 330-кВ ПЛ “Вулканешті – Арциз”, 400 кВ ПЛ “Бєльць-Сучава”, 400-кВ ПЛ “Ісакча – Вулканешті – Кишинів”, 400-кВ ПЛ “Страшені – Гутінаш”, 400-кВ “Сучава – Чернівці” та ПЛ «Південноукраїнська АЕС – Приморська – Вулканешті – Ісакча»”, – йдеться в заяві.

Крім того, три країни будуть спільно працювати над збільшенням пропускної спроможності Транс-Балканського газового шляху як частини Вертикального газового коридору, включаючи гармонізацію параметрів якості газу та розвиток проєктів з виробництва зеленого водню з використанням відновлювальних джерел енергії.

При цьому країни висловили готовність працювати з метою збільшення ефективності та обсягів транзиту товарів, передусім сільськогосподарської продукції, з (до) України через Республіку Молдова та Румунію до Дунайських портів, надаючи особливий пріоритет залізницям «Шляхів Солідарності».

“Також визнаємо необхідність посилити інтегроване управління кордонами, зокрема, шляхом розвитку багатофункціонального транспортного хабу «Рені – Джюрджюлешть – Галац» в рамках ініціативи «Зеленого коридору», – зауважено в заяві.

Сторони погодились, що транспортні та митні відомства країн мають співпрацювати з метою створення об’єднаної цифрової системи для полегшення перевізникам товарів перетину державних кордонів як частини розвитку Північно-Центрального коридору, разом із заходами зі зміцнення співпраці між прикордонними, міграційними та іншими установами.

Новини

4 Жовтня 2024

Австралія з початку року збільшила експорт залізорудної сировнини

Європа продовжить використовувати нікелевий чавун до повноцінного запуску CBAM

Більше половини компаній не компенсуватимуть працівникам підвищення військового збору

Довгий прокат дешевшає на північноєвропейських ринках

Профільний комітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків

Через мобілізацію в Україні не вистачає водіїв

Рішення щодо економічного бронювання прийнято – Железняк

Тариф на вантажні залізничні перевезення не має бути обтяжений сторонніми послугами

В Україні планують створити інвестфонд для розвитку бізнесу

МВФ ухвалить остаточне рішення про новий транш для України до 21 жовтня 

В Бразилії створюють фонд розробки критично важливих мінералів

Україні потрібно прискорювати будівництво зеленої генерації 

Війна між Ізраїлем та Іраном може призвести до дефіциту сталі в регіоні MENA

Канада обкладе додатковим митом у 25% китайську сталь та алюміній

Росія з легкістю обходить європейські санкції, щоб вести війну проти України – ЗМІ

3 Жовтня 2024

Брак сірчаної кислоти може завадити Індонезії збільшувати виробництво нікелю

ВСІ НОВИНИ ⇢