Експерти проштовхують чергове підвищення тарифу на електрику для населення

Економіка Новини
Експерти проштовхують чергове підвищення тарифу на електрику для населення

Навіть після підвищення тариф на електроенергію для побутових споживачів не відповідає ринковій вартості електрики. Про це заявив в ефірі телеканала “Прямий” голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики і генеральний директор Solar Generation Станіслав Ігнатьєв.

“Щодо лібералізації вартості електропостачання, це більш політичне питання, яке пов’язане з тарифом для населення. Ми розуміємо, що наразі той тариф, який для населення був підвищений суттєво, усе одно не відповідає ринковому тарифу”, – сказав він.

Ігнатьєв пояснив, що станом на сьогодні гуртова ціна на ринку електроенергії становить приблизно 6,6 грн/кВт-год без ПДВ. А до цієї вартості ще потім додають тарифи на передавання і розподілення електрики, а також ПДВ.

“Тому тут тариф суттєво вищий за тариф для населення. І, на жаль, оскільки бізнес, “Енергоатом” та “Укргідроенерго” покривають різницю, усе одно кінцевий споживач сплачує це в одиниці продукції або послуги, які купують”, – підсумував експерт.

Нагадаємо, на минулому тижні виконавчий директор асоціації “Енергоефективні міста України” Святослав Павлюк в ефірі “Громадського радіо” заявив, побутові споживачі платять за електроенергію втричі менше за її ринкову вартість.

“За електроенергію як товар населення платить зараз менше ніж 2 грн, при її вартості на ринку 6–7 грн. Там ще є близько 2,80 грн передача й розподіл. Тому я б сказав так, що, поки електроенергія не буде комерційно привабливим ринком, вона є таким самим товаром, як картопля, морква, вода, до того часу бажаючих вкладати гроші в цей ринок не буде”, – пояснив Павлюк.

Експерт зазначив, що географічні умови значно впливають на вартість електроенергії. Він навів приклад Таджикистану, де 95% електроенергії виробляють на гідроелектростанціях.

“Вона там умовно дармова, ця енергетика, вона, відповідно, буде дешевою. У нас немає такої ситуації, у нас немає фіордів, у нас немає багато води, у нас немає високих перепадів гір, де можна брати цю електроенергію, тому в нас електроенергія, природно, дешевою не може бути”, – заявив експерт.

Зауважимо, що в Україні третина населення живе у злиднях. Такі дані наводяться у прес-релізі про опитування, проведене Світовим банком та Київським міжнародним інститутом соціології.

До того ж, мінімальна заробітна плата в Україні становить всього лише 8000 грн., а пенсія – 3300 грн., у той же час в Польщі вона становить 4300 злотих (брутто), що дорівнює 43000 гривень.

Тож, при мінімальному споживанні електрики в 250 квТ/місяць середньостатистичний громадяни отримує платіжку на суму 1080 грн.

Новини

17 Вересня 2024

ФДМУ продовжив прийом заявок на участь в аукціоні з приватизації Білгород-Дністровського

Україна може розпочати експорт біометану в Європу

Туреччина збільшила імпорт залізної руди на 58%

Китай за 8 місяців 2024 року експортував в Україну товарів на $8,9 млрд

Україна відвантажила до Болгарії, Туреччини та Єгипту 1,31 млн тонн напівфабрикатів

Тарифи на залізничні перевезення  руди та зерна мають бути різними – ФРТУ

Укрзалізниця хоче збільшити тарифи на перевезення будівельних матеріалів на 52%

Верховна Рада прийняла закон про підвищення податків

Більшість бізнесу очікує зростання – ЄБА

Економічне бронювання не вирішить проблему з дефіцитом кадрів – Риженков

Німеччина додатково виділяє Україні 100 млн євро для проходження зими

Британська металургія закликає пришвидшити впровадження аналога CBAM

Металургія Індії потребує $280 млрд інвестицій для декарбонізації

Нафтогаз розраховує пройти зиму за рахунок українського газу

ЄС готується надати Україні 40 млрд євро кредиту до кінця року без участі США

Імпорт холоднокатаних рулонів у США зріс на 60,2%

ВСІ НОВИНИ ⇢