У серпні 27,8% публічних закупівель відбулись з порушенням вимог локалізації

Економіка Металообробка Новини
У серпні 27,8% публічних закупівель відбулись з порушенням вимог локалізації

У серпні 2024 року на платформі Prozorro опубліковано інформацію про 568 закупівель товарів на суму 5,2 млрд гривень, на які розповсюджується вимога локалізації. З них 158 тендерів (27,8%) відбулись з порушенням процедур та законодавства про локалізацію. Про це йдеться у дослідженні аналітичного центру CMD Ukraine, проведеного за ініціативою заступника голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитра Кисилевського.

Пʼять закупівель, на які розповсюджується вимога локалізації, у серпні відбулись з грубим порушенням – товар було внесено до державного реєстру локалізованих товарів не виробником. А Днiпропетровський тепловозоремонтний завод, який належить державній “Укрзалізниці”, придбав дизельний генератор, який відсутній в реєстрі.

Це стане предметом додаткової перевірки тендерів щодо можливого шахрайства. Зокрема, ці грубі порушення виявлені на таких закупівлях:

  1. Гончарівська селищна рада (Чернігівська область) закупила екскаватор-навантажувач JCB 4CX SITEMASTER на суму 12,6 млн. грн. Постачальник – ТОВ “Констракшн Машинері”.
  2. НАЕК “Енергоатом” закупило екскаватор колісний JCB JS175W-T2 на суму 9,6 млн. грн. Постачальник – ТОВ “Констракшн Машинері”.
  3. АТ “Лубнигаз” закупило екскаватор-навантажувач JCB 3CX SITEMASTER на суму 4,56 млн. грн. Постачальник – ТОВ “Констракшн Машинері”.
  4. КП “Український Сількомунгосп” закупило екскаватор-навантажувач JCB 3CX SITEMASTER на суму 4,49 млн. грн. Постачальник – ТОВ “Констракшн Машинері”.
  5. Куньєвська сільська територіальна громада (Харківська область) закупила трактор KATA KD1104 з відвалом DELLIF на суму 1,32 млн. грн. Постачальник – ТОВ “СТ-Прозоро”.
  6. ПрАТ “Днiпропетровський тепловозоремонтний завод” закупило дизельну генераторну установку на суму 0,58 млн. грн. Постачальник – ТОВ “Міф.Інтернешенел”.

Інформація про виявлені порушення передана для реагування Міністерству економіки України та Державній аудиторській службі України.

З 2 липня 2024 року почали діяти нові правила ведення Реєстру локалізованих товарів. Міністерство економіки отримало право у разі виявлених порушень виключати товари з Реєстру, а при другому порушенні забороняти компанії-постачальнику брати участь у торгах.

Законодавство про локалізацію у 2024 році вимагає при публічних закупівлях продукції машинобудування наявності в ній не менше 20% складової, виробленої в Україні.

Новини

Тариф на передачу електроенергії пропонують підвищіти майже удвічі

Nickel Industries придбав 51% у нікель-кобальтового проєкті в Західному Папуа

Українська ГТС готова працювати у реверсному режимі

Укроборонпром проведе корпоратизацію трьох підприємств

В Україні збільшується споживання електроенергії

МВФ вимагатиме від України підвищення ПДВ у разі зростання видатків

У серпні 27,8% публічних закупівель відбулись з порушенням вимог локалізації

Європейські металурги вимагають обмежити імпорт китайської сталі

Санкції проти російських нафтових танкерів не працюють — Bloomberg

Менеджмент УЗ підвищує вантажні тарифи, щоб приховати свою неефективність – хіміки

20 Вересня 2024

МАГАТЕ ухвалило резолюцію з вимогою повернути ЗАЕС під контроль України 

Україна домовилася з ЄС про створення резерву дизелю

Через українсько-словацькі переходи передано майже 6 млн тонн руди

У серпні РФ скоротила морський експорт нафтопродуктів

У серпні Бразилія збільшила виробництво та споживання сталі

До кінця року Україна може експортувати 100 млн куб м біометану

ВСІ НОВИНИ ⇢