НКРЕКП не бачить підстав для зупинки імпорту електроенергії

Новини ТЕК
НКРЕКП не бачить підстав для зупинки імпорту електроенергії

Національний енергорегулятор НКРЕКП заперечує можливість зупинення сертифікації НЕК “Укренерго” як незалежного оператора системи передачі (ОСП) за моделлю ISO і пов’язану з цим загрозу для імпорту е/е.

“Наголошуємо, що станом на сьогодні жодних підстав для зупинення сертифікації оператора системи передачі або неможливості використання транскордонних перетоків для залучення імпорту електроенергії немає”, – ідеться в заяві на сайті регулятора в понеділок увечері.

НКРЕКП підтвердила отримання листа директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артура Лорковські від 9 жовтня 2024 року, зазначивши, що в ньому наголошується на необхідності збереження відповідності українського ОСП НЕК “Укренерго” вимогам щодо відокремлення від Директиви (ЄС) від 05 червня 2019 року № 2019/944 про загальні правила внутрішнього ринку е/е, адаптованої та схваленої (“Директива про електроенергію”).

Там зазначили, що Секретаріат Енергетичного Співтовариства інформує НКРЕКП, зокрема, про необхідність доформування Наглядової ради оператора.

“Слід зазначити, що всі необхідні для цього процедури вже відбуваються у встановлені строки та в установленому порядку”, – наголошується в заяві.

“Будь-яка інформація в ЗМІ про загрозу імпорту електроенергії є відвертою маніпуляцією напередодні опалювального сезону з метою дестабілізації суспільства”, – зазначає комісія.

Раніше в колонці для “Енергетичної правди” директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, коментуючи лист Лорковські, зазначив, що скасування сертифікації НЕК “Укренерго” загрожує здійсненню імпорту е/е, який став можливим після синхронізації української та європейської енергосистем у 2022 році.

Як повідомлялося, у листі на ім’я голови НКРЕКП Юрія Власенка голова Секретаріату Європейського Енергоспівтовариства Артур Лорковські вказав на низку невідповідностей “Укренерго” умовам сертифікації в грудні 2021 року. Він акцентував увагу на необхідності призначення до 9 грудня 2024 року всіх незалежних членів Наглядової ради компанії (тоді спливає термін повноважень єдиного незалежного члена, який залишився, – Романа Піонтковського), а також зміні її Статуту з метою посилення ролі Наглядової ради.

Крім того, він зазначив, що з метою запобігання конфлікту інтересів через подвійну роль Міненерго як акціонера і розробника політики у сфері енергетики, його наказом №1623 було створено новий окремий структурний підрозділ для координації та взаємодії операторів паливно-енергетичного комплексу, який перебуває в безпосередньому підпорядкуванні заступника міністра, але на даному етапі незрозуміло, наскільки функціонує такий підрозділ.

Також, на його думку, необхідно переглянути наказ Міненерго №408/2022, який, серед іншого, наділяє очільника Міненерго повноваженнями запроваджувати заходи контролю та ухвалювати рішення, які виходять за межі повноважень власника системи відповідно до моделі ISO.

“Кожен із аспектів, описаних вище, сам по собі є підставою для поновлення процедури сертифікації, оскільки кожен із них являє собою серйозну перешкоду для незалежного функціонування “Укренерго” як оператора системи передачі”, – наголошується в листі.

Новини

Гетманцев підрахував обсяг не задекларованих податків

Інтерпайп займає лідерські позиції на європейському ринку щодо декарбонізації

Acciaierie d’Italia перезапускає доменну піч №1

Nippon Steel має намір отримати держсубсидію на будівництво нових електродугових печей

Ціни на руду знижуються в очікуванні звітів гірничодобувних компаній

Rio Tinto завершила придбання акцій Mitsubishi в австралійському алюмінієвому заводі

Бізнес скаржиться на проблеми з бронюванням працівників

НКРЕКП не бачить підстав для зупинки імпорту електроенергії

Збитки екології України внаслідок російського вторгнення перевищили 2,6 трлн грн 

14 Жовтня 2024

В Китаї випущено найпотужніший у світі плавучий вітрогенератор

ArcelorMittal подав позов проти Liberty Steel 

УЗ з початку року перевезла в напрямку Польщі 3,87 млн тонн залізної руди

Китай може стати найбільшим виробником зеленої сталі

Рівнеазот відновив виробництво мінеральних добрив

Ракетні атаки ворога не вплинули на роботу морського коридору

Українські танки Leopard отримають захисні екрани від Сталевого фронту

ВСІ НОВИНИ ⇢