Вартість електроенергії для металургів зросла на 10% після зміни пропорцій імпорту – Каленков

Металургія Новини ТЕК Теми дня
Вартість електроенергії для металургів зросла на 10% після зміни пропорцій імпорту – Каленков

Вартість електроенергії для металургійних підприємств постійно зростає в тому числі через небґрунтоване рішення щодо змін пропорцій імпорту для підприємств, які мають бажання безперервно отримувати електроенергію. Про це в інтерв’ю МінПрому розповів президент Об’єднання підприємств “Укрметалургпром” Олександр Каленков.

Він звернув увагу на те, що через безперервний цикл виробництва металурги фізично не можуть вимикати, а потім вмикати обладнання підприємств. За його словами, такі відключення призведуть до колосальних економічних втрат, і потім треба буде вкладати десятки мільйонів доларів, щоб перезапустити виробництво. Крім того, це призведе то технологічних аварій та екологічних катастроф.

“По-іншому ми просто не можемо існувати – нам або треба зупиняти підприємства з усіма негативними наслідками, зокрема й для економіки країни, або отримувати електроенергію та працювати”, – підкреслив О.Каленков.

“Але при цьому Міненерго, Укренерго та всі інші, хто ініціював запровадження цієї норми, вирішили зіграти на цьому – якщо підприємство бажає отримувати безперервні поставки електроенергії, йому потрібно збільшити частку імпортної електроенергії. І вона дорожчає, оскільки треба платити за перетин при імпорті електроенергії. Крім того, виник ажіотажний попит у країнах, що межують з Україною. Як наслідок зростання вартості електроенергії у нас на 10%”, – добав він.

За словами президента “Укрметалургпрому”, це чинить тиск на собівартість металургійної продукції. “Треба враховувати те, що металургійні підприємства останні 2,5 роки мають величезні збитки. У 2022 році підприємства були завантажені в окремі місяці на 10-15%, але вони все одно працювали, сплачували заробітну плату. Тому збитки на деяких підприємствах – десятки мільярдів гривень щороку. Враховуючи, що зараз обмежені можливості у залученні кредитних коштів, підприємства можуть реально опинитись на межі зупинки”, – резюмував О.Каленков.

Новини

6 Вересня 2024

У липні інфляція зросла до 5,4%

Зелений перехід сталеливарних виробників під загрозою – EUROFER

Туреччина збільшила імпорт брухту до 11,6 млн тонн

Канада вводить антидемпінгові мита на катанку з Китаю, Єгипту та В’єтнаму

Швеція виділить майже $50 млн на підтримку енергосектору України

Галущенко обіцяє, що зима пройде нормально

Україна домовляється щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС

Уніфікація тарифів на вантажні перевезення УЗ не має економічного обгрунтування – експерт

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢