Внутрішня експансія – виробники прокату з покриттям розраховують на третину ринку

Металургія Публікації
Внутрішня експансія – виробники прокату з покриттям розраховують на третину ринку

Виробництво прокату з полімерним покриттям в Україні перевищило довоєнний рівень. Про це повідомив директор Metipol Денис Рисухін на комітеті Українського центру сталевого будівництва з покрівельних, фасадних конструкцій та ЛСТК.

Так, якщо у 2021 році вітчизняні заводи реалізували на внутрішньому ринку 40,85 тис тонн прокату з полімерним покриттям, у 2022 році цей показник знизився до 29,83 тис тонн, а у 2023 році збільшився до 59,4 тис тонн.

“Сьогодні в Україні працюють чотири виробники. У порівнянні з минулим роком загальне зростання виробництва склало 60%. Зростання виробництва спостерігається на всіх підприємствах від 33% у компанії Модуль-Україна до 53% у Heavy Metal. Відкрилось нове виробництво у Білій Церкві і вийшло на обсяг виробництва до 2 тис тонн на місяць. Також на 2024 рік нам відомо про запланований запуск одного нового виробництва і ще одна лінія фарбування знаходиться на стадії проекту. Таким чином, у 2025 році в нас вже буде шість виробників”, – підкреслив Д.Рисухін.

Також вітчизняні виробники змогли збільшити свою частку на ринку. Зокрема, якщо у 2021 році вона становила 13,2%, у 2022 році збільшилась до 19,6%, а у 2023 році сягнула 21,4%.

“25 тис тонн у 2023 році виготовив Heavy Metal, план на наступний рік складає 40 тис тонн. “Модуль-Україна” виробив 19 тис тонн, план виробництва на цей рік 30 тис тонн. З іншими виробниками це буде щонайменше 80-90 тис тонн, але орієнтуємось і 100 тис тонн. Це буде третина ринку“, – сказав він.

В той же час експорт вітчизняного прокату з полімерним покриттям продовжує скорочуватись другий рік поспіль. З минулий рік було експортовано менше 6 тис тонн проти 11 тис тонн у 2022 році і 20 тис тонн у 2021 році. Основні причини цього падіння – неконкурентна логістика воєнного часу, блокування українсько-польського кордону та висока собівартість продукції.

“Перспективи збільшення експорту у цьому році також не є обнадійливими. – зазначив директор Metipol, – Все ще дорога логістика позбавляє нас можливості працювати на європейському ринку. І як і в цьому році більша частина продукції буде реалізована на внутрішньому ринку”

Обсяг споживання прокату з полімерним покриттям у минулому році збільшився на 82%, до 277 тис тонн, але значну частину на ньому займає імпорт. Зокрема третина ринка припадає на європейських виробників – 94,2 тис тонн. Також Китай незважаючи на підвищення мит у минулому році реалізував в Україні 95,8 тис тонн прокату з полімерним покриттям.

Крім того на українському ринку зростає частка імпорту з Південної Кореї та Індії. Так корейська продукція зайняла 3,7% у 2023 році (10,1 тис тонн), що відповідає зростанню у 2,5 рази у порівнянні з попереднім роком. Індія збільшила імпорт металу до України у три рази, до 3,6 тис тонн, але її загальна частка складає лише 1,3%.

Новими для України постачальниками прокату з полімерним покриттям сталі В’єтнам та Малайзія, але сталь цих виробників не мала суттєвого впливу на ринок у 2023 році і залишилась на рівні експериментальних поставок з загальною часткою у 0,4% та 0,5% відповідно.  

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢