Внутрішня експансія – виробники прокату з покриттям розраховують на третину ринку

Металургія Публікації
Внутрішня експансія – виробники прокату з покриттям розраховують на третину ринку

Виробництво прокату з полімерним покриттям в Україні перевищило довоєнний рівень. Про це повідомив директор Metipol Денис Рисухін на комітеті Українського центру сталевого будівництва з покрівельних, фасадних конструкцій та ЛСТК.

Так, якщо у 2021 році вітчизняні заводи реалізували на внутрішньому ринку 40,85 тис тонн прокату з полімерним покриттям, у 2022 році цей показник знизився до 29,83 тис тонн, а у 2023 році збільшився до 59,4 тис тонн.

“Сьогодні в Україні працюють чотири виробники. У порівнянні з минулим роком загальне зростання виробництва склало 60%. Зростання виробництва спостерігається на всіх підприємствах від 33% у компанії Модуль-Україна до 53% у Heavy Metal. Відкрилось нове виробництво у Білій Церкві і вийшло на обсяг виробництва до 2 тис тонн на місяць. Також на 2024 рік нам відомо про запланований запуск одного нового виробництва і ще одна лінія фарбування знаходиться на стадії проекту. Таким чином, у 2025 році в нас вже буде шість виробників”, – підкреслив Д.Рисухін.

Також вітчизняні виробники змогли збільшити свою частку на ринку. Зокрема, якщо у 2021 році вона становила 13,2%, у 2022 році збільшилась до 19,6%, а у 2023 році сягнула 21,4%.

“25 тис тонн у 2023 році виготовив Heavy Metal, план на наступний рік складає 40 тис тонн. “Модуль-Україна” виробив 19 тис тонн, план виробництва на цей рік 30 тис тонн. З іншими виробниками це буде щонайменше 80-90 тис тонн, але орієнтуємось і 100 тис тонн. Це буде третина ринку“, – сказав він.

В той же час експорт вітчизняного прокату з полімерним покриттям продовжує скорочуватись другий рік поспіль. З минулий рік було експортовано менше 6 тис тонн проти 11 тис тонн у 2022 році і 20 тис тонн у 2021 році. Основні причини цього падіння – неконкурентна логістика воєнного часу, блокування українсько-польського кордону та висока собівартість продукції.

“Перспективи збільшення експорту у цьому році також не є обнадійливими. – зазначив директор Metipol, – Все ще дорога логістика позбавляє нас можливості працювати на європейському ринку. І як і в цьому році більша частина продукції буде реалізована на внутрішньому ринку”

Обсяг споживання прокату з полімерним покриттям у минулому році збільшився на 82%, до 277 тис тонн, але значну частину на ньому займає імпорт. Зокрема третина ринка припадає на європейських виробників – 94,2 тис тонн. Також Китай незважаючи на підвищення мит у минулому році реалізував в Україні 95,8 тис тонн прокату з полімерним покриттям.

Крім того на українському ринку зростає частка імпорту з Південної Кореї та Індії. Так корейська продукція зайняла 3,7% у 2023 році (10,1 тис тонн), що відповідає зростанню у 2,5 рази у порівнянні з попереднім роком. Індія збільшила імпорт металу до України у три рази, до 3,6 тис тонн, але її загальна частка складає лише 1,3%.

Новими для України постачальниками прокату з полімерним покриттям сталі В’єтнам та Малайзія, але сталь цих виробників не мала суттєвого впливу на ринок у 2023 році і залишилась на рівні експериментальних поставок з загальною часткою у 0,4% та 0,5% відповідно.  

Новини

25 Червня 2024

Розпочались переговори щодо членства України в ЄС

В Аргентині побудують новий завод з виробництва арматури

EUROFER занепокоєна проблемою зростаючих потужностей у виробництві сталі

У першому кварталі ВВП збільшився на 6,5%

До зими Україна може додати 1ГВт сонячної генерації

На польському заводі Liberty Czestochowa введено тимчасову адміністрацію

Itochu та ESA вироблятимуть 2,5 млн тонн DRI на рік в Абу-Дабі

Нові мита на сталь сприяють підвищенню цін у Бразилії

Канадська Algoma Steel провела модернізацію товстолистового стану

Покровський гірничо-збагачувальний комбінат наростив збиток у 13 разів

Роботодавці зіткнулися з проблемою пошуку працівників

Українські підприємства за рік заробили мільярди – Гетманцев

Окупанти атакували залізничну інфраструктуру у Покровську

ЄС не готовий до майбутньої газової кризи – Reuters

Україна розпочинає переговори про вступ до ЄС

Україна імпортувала 96,7 тис тонн плоского прокату

ВСІ НОВИНИ ⇢