ЄС знайшов спосіб, як Україні стягнути з росії збитки за шкоду природі

Екологія
ЄС знайшов спосіб, як Україні стягнути з росії збитки за шкоду природі

Європейський механізм коригування вуглецевих кордонів CBAM може стати джерелом для компенсації екологічних збитків, що завдала росія Україні під час повномасштабної війни.

Це може стати одним з обхідних шляхів для примусової компенсації, якщо росія відмовиться відшкодовувати збитки добровільно, адже не зможе уникнути сплати вуглецевого мита, повідомляє Financial Times.

Зазначається, що наразі екозбитки від російської агресії вже сягнули $51 мільярда. За даними Міжнародного фонду дикої природи в Україні: знищено 280 000 гектарів лісів; під загрозою знищення опинилися понад 600 видів тварин, 750 видів грибів та рослин; 6 мільйонів людей мають обмежений доступ до питної води, або взагалі його не мають.

В матеріалі підкреслили, що CBAM передбачає додаткову плату за викиди вуглецю, що містяться у певних товарах, які імпортуються до ЄС. Ці кошти будуть направлятись у три екологічні фонди, одним з яких є Соціальний кліматичний фонд (SCF).

Фонд підтримує декарбонізацію у країнах, що розвиваються, та може стати частиною компенсаційного механізму в Україні. Автори наголосили, що торгівля ЄС та росії, попри санкції, все ще залишається на високому рівні.

Так у 2022 році експорт заліза, сталі та алюмінію становив $8,9 мільярда, що охоплює лише 4,55% загального обсягу імпорту ЄС з росії.  Зазначається, що компенсація через CBAM має дві ключові переваги, а саме: зменшить навантаження на європейські бюджети для відновлення України; змусить росію платити, навіть попри різні сценарії розвитку подій та її небажання.

“Мито може не тільки фінансувати післявоєнне “зелене” відновлення України, а й знизити здатність Москви фінансувати свої військові зусилля. CBAM може зробити подальший внесок у декарбонізацію Росії, стимулюючи інвестиції в сталий розвиток”, – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, депутати Європарламенту 18 квітня схвалили угоди щодо реформи системи торгівлі викидами (ETS), механізму регулювання вуглецевих кордонів (CBAM) та створення соціального кліматичного фонду (SCF).

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢