Якщо війна затягнеться Україну може залишити 5 млн громадян – Лібанова

Економіка Новини
Якщо війна затягнеться Україну може залишити 5 млн громадян – Лібанова

Україну можуть залишити п’ять мільйонів громадян, якщо війна затягнеться надовго. Нині за кордоном залишаються 1,2 мільйона українців, які виїхали з країни після 24 лютого. Про це розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова у коментарі РБК-Україна.

З 24 лютого по 19 вересня з України виїхали близько 8,4 млн осіб. В’їхали за цей час – 7,2 млн. Наразі за кордоном перебувають 1,2 млн осіб з України. Вагому частину, окрім жінок з дітьми, складають малий прикордонний рух, відрядження, відпустки, виїзд іноземців у перші дні війни, перетин кордонів з метою пільгового ввезення автомобілів”, – зазначила вона.

Лібанова зауважила, що за кордоном можуть залишитися 500-600 тисяч із тих людей, які виїхали через війну. Однак, якщо війна триватиме довго, більше року – українці продовжуватимуть їхати. За її словами, максимальна кількість емігрантів може сягнути п’яти мільйонів людей.

Фахівець зазначила, що є ризик того, що після скасування воєнного стану за кордон до своїх дружин із дітьми почнуть їхати чоловіки.

“У світі відбувається жорстка конкуренція за трудові ресурси. Європа старіє сильніше за Україну і компенсує це старіння емігрантами. Українці, які виїхали, добре освічені, значну їхню частину складають діти шкільного та студентського віку. Отже, якщо ця хвиля емігрантів перебуватиме в Європі більше року, є ризик, що більшість не повернеться додому”, – пояснила директор Інституту демографії та соціальних досліджень.

За її словами, для того, щоб Україна не втратила мільйони своїх громадян за кордоном, необхідно підтримувати з ними зв’язки. Люди мають почуватися українцями та зберігати зв’язки з Україною.

“Важливо, щоб роботодавці зберігали зайнятість працівників, які виїхали з України. Інакше після війни втратимо робочу силу… З початком війни в Україну повернулися близько 180 тисяч чоловіків, які виїхали з країни раніше. Вони поверталися свідомо, з рішенням захищати свою країну. На такий рівень свідомості робимо ставку, коли аналізуємо перспективи повернення українців з-за кордону”, – наголосила Лібанова.

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢