Експорт металу через порти необхідний Україні, щоб пережити тяжкий майбутній рік, – М.Магомедов

Економіка Металургія Новини
Експорт металу через порти необхідний Україні, щоб пережити тяжкий майбутній рік, – М.Магомедов

Розблокування портів для експорту металопродукції потрібне Україні, щоб пройти 2023 рік, який буде дуже важким для економіки. Також цього потребують металурги, які давно працюють собі у збиток. Про це заявив народний депутат Муса Магомедов.

“До війни надходження від експорту металів становило більшу частину валютних надходжень, а зараз ситуація для металургії катастрофічна. Розблокування портів змогло б стати одним із способів врятувати вітчизняну металургію. Тому що підприємства давно працюють на збиток. І якщо їм не буде надана державна підтримка, країну чекають на масові скорочення”, – пояснив нардеп.

Він наголосив: 2023 рік буде дуже важким для економіки України, про це свідчить, зокрема, проект бюджету, в який закладено рекордний розмір дефіциту. У такій ситуації країна як ніколи потребує додаткових валютних надходжень – тим більше коли йдеться про десятки мільярдів, які може забезпечити експорт металу.

“Бюджет на 23 рік вкрай важкий. Нам дуже потрібен внесок металургії – тому що він завжди був дуже вагомим, і ми маємо зробити все, що від нас залежить, щоб допомогти галузі. Інакше ми втратимо мільярди валютних надходжень до бюджету. А країну чекають скорочення – тому що підприємства, які працюють на мінімальній потужності, не можуть нескінченно підтримувати своїх працівників”, – резюмував Магомедов, висловивши сподівання, що міжнародні партнери підтримають Україну в ініціативі щодо розблокування портів.

Як відомо, у проєкті бюджету-2023 уряд заклав надходження від залізорудної ренти у розмірі 7,7 млрд. грн. Це майже дорівнює сумі, яка була сплачена підприємствами до війни, у 2021 році (8 млрд), тоді як зараз у країні працюють на мінімальній потужності лише кілька заводів, а ГЗК зупинено. У свою чергу, президент ВП “Укрметалургпром” Олександр Каленков заявив: щоб отримати від галузі заплановану суму, держава має забезпечити галузь підтримкою, а також забезпечити експорт металопродукції через морські порти. В іншому випадку владі не варто навіть розраховувати на такий рівень податкових надходжень. 

Новини

26 Квітня 2024

Anglo American відхилила пропозицію BHP

Тігіпко придбав вагонобудівний завод в Австрії

Відсутність продажу брухту Укрзалізниці негативно позначається на діяльності компанії

НКРЕКП відмовилася скасовувати прайс-кепи для промисловості

В лютому імпорт напівфабрикатів з України становив 100 тисяч тонн

США вперше за 40 років розпочнуть виробництво ядерних боєголовок

У Києві вже відновили 70% енергообладнання, пошкодженого російськими обстрілами

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

ВСІ НОВИНИ ⇢