Німеччина витратила 440 млрд на боротьбу з енергокризою

Економіка Новини ТЕК
Німеччина витратила 440 млрд на боротьбу з енергокризою

Німеччина за 9 місяців від початку початку війни в Україні витратила 440 млрд євро на боротьбу з енергокризою. Це сукупний обсяг програм фінансової допомоги та схем, які уряд країни запустив для підтримки енергетичного сектору країни після зростання цін та втрати газу з РФ як основного постачальника, підрахувало агенство Reuters.

Ця цифра вже майже зіставна із близь 480 млрд євро, які Німеччина з 2020-го спрямувала на захист своєї економіки від впливу пандемії коронавірусу.

Зокрема, Німеччина тепер купує газ на більш дорогому, спотовому енергоринку, аби замінити частину російських поставок. Також влада намагається створити альтернативи паливу з РФ – СПГ та енергія з відновлюваних джерел.

За словами Стефана Кутса, віцепрезидента Кільского інституту світової економіки, зараз німецька економіка перебуває в критичному становищі, оскільки немає певності щодо енергопостачання в майбутньому.

У мінекономіки країни, яке відповідає за енергобезпеку, у відповідь на запит Reuters зауважили, що продовжують працювати над диверсифікацією поставок, і важливою частиною цього є СПГ-термінали.

За даними Міжнародного валютного фонду, більш дорога енергія дійсно буде проблемою для німецької економіки. Як уже прогнозується, у 2023 році економіка Німеччини скоротиться найбільше серед країн G7. За даними Кільского інституту світової економіки, витрати Німеччини на імпорт енергії у 2022 та 2023 роках загалом зростуть на 124 млрд євро у порівнянні зі зростанням на 7 млрд євро у 2020 та 2021 роках. Це є серйозною проблемою для енергоємних галузей країни.

Кошти, виділені на боротьбу з енергокризою, зокрема, включають чотири пакети допомоги вартістю 295 млрд євро; 51,5 млрд євро спрямували на порятунок енергетичної компанії Uniper, 14 млрд євро– на підтримку Sefe, раніше відомої як Gazprom Germania.

Німеччина хоче, щоб до 2030-го на відновлювані джерела енергії припадало щонайменше 80% виробництва електроенергії у порівнянні з 42% у 2021-му. Проте зважаючи на темпи реалізації, ця мета ще є далекою. Так, минулого року Німеччина встановила лише 5,6 ГВт сонячних генеруючих потужностей і 1,7 ГВт – наземних вітрових.

Згідно зі звітом федерального уряду та земель Німеччини у жовтні 2022 року, щоб досягти зазначеної мети, потужність нових наземних вітрових установок має збільшуватися до 10 ГВт на рік, сонячних – до 22 ГВт на рік.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢