НКРЕКП затвердила підвищення тарифу на передачу електроенергії у три етапи

Новини ТЕК
НКРЕКП затвердила підвищення тарифу на передачу електроенергії у три етапи

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила підвищення тарифу НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії протягом 2023 року у три етапи. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні у середу, 21 грудня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, з 1 січня 2023 року тариф збільшиться на 10% – з нинішніх 345,64 грн за МВт-год до 380,28 грн за МВт-год (тут і далі без ПДВ), з 1 квітня – ще на 13,1%, до 430,25 грн за МВт-год, а з 1 липня – ще на 12,7%, до 485,1 грн за МВт-год.

Водночас НКРЕКП вперше встановила тариф на передачу електроенергії для підприємств “зеленої” електрометалургії – на 2023 рік його встановлено у розмірі 209,42 грн за МВт-год.

Регулятор також ухвалив рішення про підвищення у три етапи тарифу “Укренерго” на диспетчеризацію. З 1 січня він зросте на 9,9% – з нинішніх 62,13 грн до 68,28 грн за МВт-год, з 1 квітня – ще на 18,4%, до 80,87 грн за МВт-год, а з 1 липня – ще на 18,1%, до 95,54 грн за МВт-год.

В обґрунтуванні до проєкту постанови зазначається, що рішення застосувати поетапне збільшення тарифу комісія ухвалила на нараді 20 грудня. Передостання редакція проєкту ухвали передбачала традиційне одномоментне зростання тарифу на передачу з 1 січня на 28,9% – до 445,4 грн за МВт-год, на диспетчеризацію – на 36,7%, до 84,91 грн за МВт-год.

“Таке одномоментне зростання в умовах воєнного часу може бути надмірно обтяжливим для споживачів електроенергії. Враховуючи можливі негативні наслідки різкого підвищення тарифів для споживачів, доцільно застосування поетапного підвищення тарифу на послуги з передачі”, – пояснюється в обґрунтуванні зміну підходу.

Своєю чергою голова “Укренерго” Володимир Кудрицький у виступі на засіданні зазначив, що для нього стало несподіванкою застосування нового підходу поетапного перегляду тарифу.

“Проаналізувати його вплив на нашу можливість здійснювати діяльність оперативно-технологічного управління системою експлуатації мереж зараз важко. Точно можна сказати, що запропонований порядок збільшення тарифу на передачу та диспетчеризацію не відповідає структурі витрати коштів, яка очікується наступного року”, – сказав він.

“Наприклад, ми очікуємо дуже високі витрати на допоміжні послуги на початку року, і ми також очікуємо, що на початку року ми повинні витрачати дуже значні гроші на відновлення розбитих мереж, щоб кількість наших колег-енергетиків, які беруть участь у засіданні регулятора при свічках, поменшало, а не побільшало”, – додав Кудрицький.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢