Євросоюз вживає екстрених заходів для збільшення зеленої генерації

Екологія Економіка Новини
Євросоюз вживає екстрених заходів для збільшення зеленої генерації

Євросоюз вживає екстрених заходів для розгортання “зеленої” енергетики, зокрема прискорює дозвільні процедури та звільняє деякі ВДЕ-проєкти від проходження оцінки впливу на довкілля.

На думку Єврокомісії, розгортання та експлуатація установок ВДЕ має вважатися такими, що становлять вищий суспільний інтерес, повідомляє аналітичний центр DiXi Group.

В матеріалі зазначили, що у грудні 2022 року Рада ЄС офіційно ухвалила рішення про прискорення отримання дозволів на проєкти ВДЕ. Це сприятиме реалізації плану REPowerEU, спрямованого на відмову ЄС від російських енергоносіїв. 

Окрім того у листопаді 2022 року, Єврокомісія представила проєкт Регламенту Ради, що спрямований на:

-визнання, що проєкти ВДЕ становлять вищий суспільний інтерес та мають позитивний вплив та здоров’я та безпеку громадян;

-прискорення дозвільних процедур для сонячних установок на будівлях, а також звільнення таких установок від проведення певної ОВД;

-на заходи для подальшого спрощення надання дозволів, що стосується реконструкції установок ВДЕ, а також встановлення спрощеної процедури підключення до мережі;

-спрощення видачі дозволів та підключення до мережі теплових насосів, що стимулюватиме розвиток ВДЕ в секторі опалення.

Аналітики підкреслили, що Єврокомісія вважає, що установки ВДЕ та теплові насоси мають вирішальне значення для боротьби зі зміною клімату, зниження цін на енергію, зменшення залежності ЄС від викопного палива та безпеки постачання енергоресурсів. 

Автори розповіли, що значне пришвидшення видачі дозволів має призвести до прискорення розгортання проєктів малої ВДЕ-генерації.

Дозволи на обладнання для генерації з сонячної енергії, суміжні установки накопичення та підключення до мережі (окрім наземних установок) видаватимуться протягом місяця. Окрім того, такі установки звільняються від проведення певної процедури ОВД.

Аналітики підкреслили, що в дозвільну процедуру ввели поняття “мовчазної згоди”. Тобто дозвіл вважається виданим після закінчення кінцевого терміну, якщо відповідний орган не повідомив про своє рішення.

Вони наголосили, що відступи від ОВД передбачаються для двох конкретних категорій сонячних установок, що матимуть мінімальний вплив на довкілля: розміщення СЕС на дахах будівель, паркінгах, навісах, уздовж транспортної інфраструктури або будь-яких інших штучних споруд; невеликі установки потужністю до 50 кВт, які не матимуть значного негативного впливу на навколишнє середовище чи мережу та не викликатимуть занепокоєнь щодо безпеки.

Зазначається, країни ЄС можуть звільняти від ОВД проєкти ВДЕ та проєкти щодо розбудови систем накопичення енергії, які необхідні для інтеграції ВДЕ в енергетичну систему. Такі проєкти мають розташовуватись у спеціально відведених майданчиках, які попередньо підлягали стратегічній екооцінці.

Автори розповіли, що для швидкого збільшення виробництва “зеленої” електроенергії значний потенціал має модернізація існуючих установок ВДЕ.

Це також зменшує потребу в пошуку місць для розміщення нових проєктів. Зазначається, що дозвільна процедура, зокрема з відповідними екоекспертизами, для таких проєктів триватиме до 6 місяців. Регламент також спрощує процедури приєднання до мережі у випадках, коли модернізована установка має до 15% більшу загальну потужність.

Аналітики підкреслили, що теплові насоси є ключовою технологією для виробництва тепла та холоду з ВДЕ та мають значний потенціал для зменшення використання газу для опалення як у промисловості, так і в будівлях.

Процедура отримання дозволу має тривати до 3 місяців для наземних теплових насосів і один місяць для теплових насосів електричною потужністю менше 50 МВт.

Окрім того, підключення теплових насосів до електромережі має відбуватися лише через сповіщення для малих насосів (до 12 кВт потужності) та для насосів проз’юмерів потужністю до 50 кВт (якщо потужність ВДЕ-установки проз’юмера складає до 60% потужності теплонасоса).

Новини

23 Квітня 2024

Уряд виділив додаткові 8 млрд грн на зведення фортифікаційних укріплень

Уряд США спрямував $7 млрд на встановлення сонячних панелей

Україна не виставлятиме газотранспортні потужності на аукціон після завершення договору з рф

Україна примусово забере у росіян 92,67% акцій Енергомашспецсталі

Світове виробництво сталі у березні скоротилося на 4,3%

Європейські металурги скаржаться на бюрократичні затримки з фінансуванням зеленого переходу

Нафтогаз обіцяє ще рік не підвищувати ціну на газ для населення

Європейський парламент продовжив ліберальний режим торгівлі з Україною

У березні відвантаження руди з австралійського Порт-Хедленд збільшились на 29%

Виробництво чавуну у світі скоротилось майже на відсоток

Україна залишається на 23 місці у рейтингу світових виробників сталі

Бізнес скаржиться на проблеми з пошуком персоналу

Ferrexpo збільшила виробництво окатків у 3 рази 

Україна та Бразилія планують збільшити товарообіг

Україна підтвердила антидемпінгові мита зі сталевих кріплень з Китаю

Валютні обмеження блокують проекти з відбудови у приватному секторі 

ВСІ НОВИНИ ⇢