Доходи Росії від експорту добрив минулого року зросли попри війну і санкції

Економіка Новини
Доходи Росії від експорту добрив минулого року зросли попри війну і санкції

Доходи Росії від експорту добрив минулого року значно зросли попри зменшення фізичних обсягів продажів, оскільки світові ціни на них різко зросли після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), доходи Росії від експорту добрив за перші 10 місяців 2022 року зросли на 70% у порівнянні з тим самим періодом попереднього року – до $16,7 млрд, пише Financial Times.

При цьому обсяги експорту російських добрив у натуральному вираженні знизилися лише на 10% порівняно з аналогічним періодом попереднього року, незважаючи на прогнози аналітиків, що передбачали обвал експорту російський добрив після початку великої війни проти України.

Експорт продовольства та добрив з Росії звільнений від західних санкцій задля продовольчої безпеки. Водночас Москва продовжує експорт добрив за альтернативними напрямками, наприклад, до Індії, Туреччини та В’єтнаму.

“Очевидно, що такі країни, як Індія, є найбільшими бенефіціарами”, – зауважив представник FAO Йозеф Шмідхубер.

Вартість добрив у світі почала зростати ще до початку вторгнення РФ в Україну через зменшення експорту російського газу – основної сировини для виробництва азотних добрив, зазначає FT. Ціни на калій, ще одне ключове добриво, підскочили після санкцій Заходу проти Білорусії, одного з найбільших виробників добрив для сільськогосподарських культур після придушення протестів у 2020 році.

Однак у 2023 році Росія навряд чи зможе отримувати вигоду від зростання цін на добрива, вважає видання: зниження цін на газ завдяки теплій погоді в Європі знизило і вартість добрив, і європейські виробники тепер нарощують темпи виробництва.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, досі не відновився експорт аміаку з РФ, необхідного для виробництва азотних добрив: за перші дев’ять місяців 2022 року експорт російського аміаку впав на 76% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. На Росію припадає близько 12% світового ринку експорту аміаку, і постачання впало через зупинку трубопроводу через Україну.

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢