ЄС розробляє новий закон про промисловість з нульовими викидами

Екологія Новини Теми дня
ЄС розробляє новий закон про промисловість з нульовими викидами

В ЄС розробляють новий закон про промисловість з нульовими викидами в рамках оновлення промислового плану до цілей “Зеленої угоди”, про це сказала Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Новий закон є відповіддю Євросоюзу на закон США “Про зниження інфляції” (IRA) та визначатиме цілі до 2030 року для розвитку “чистих” технологій, а також передбачатиме прискорену видачу дозволів для “зеленої” промисловості, повідомляє edie.

Це сталося під час промови фон дер Ляєн на щорічному саміті Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Вона присвятила її наміру зробити Європу домом для “зелених” технологій і промислових інновацій на шляху до кліматичної нейтральності. 

Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що новий план охоплюватиме зміни в: регулюванні; фінансуванні переходу; забезпечення відповідних навичок; сприяння торгівлі чистими технологіями та низьковуглецевою промисловою продукцією в країнах-членах ЄС та за їх межами.

“У наступні десятиліття відбудеться найбільша промислова трансформація нашого часу, можливо, будь-якого іншого часу. І ті, хто розробляє та виробляє технології, які стануть основою економіки завтрашнього дня, матимуть найбільшу конкурентну перевагу”, – сказала фон дер Ляєн.

Окрім того, президентка ЄК підтвердила створення “Фонду європейського суверенітету”. Це дозволить виділити фінансування в середньостроковій перспективі, зосередивши увагу на нових технологіях.

Також, за її словами, може бути спільне рішення для надання швидкої та цілеспрямованої підтримки там, де це найбільше потрібно. Наразі проводиться оцінка потреб для цього, щоб визначити, які технології та які національні ринки слід підтримувати.

Вона розповіла, що також відбудеться реформа державної допомоги, спрощення дозвільних процедур, прискорення погоджень та запровадження податкових знижок.

“ЄС також розгляне можливість послаблення вимог щодо державної допомоги для  важливих проєктів спільного європейського інтересу (IPCEI), зосереджених на “зелених” технологіях”, – йдеться в матеріалі.

Виконавчий голова Кембриджського інституту сталого розвитку лідерства Мартін Портер назвав цю заяву “переломним моментом для ЄС, а також для всіх присутніх у Давосі та за його межами”.

Новини

19 Квітня 2024

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

Розвиток зеленої енергетики підштовхує світовий попит на мідь

Німеччина готова інвестувати в ключові галузі української економіки

Туск закликав фермерів припинити блокування кордону з Україною

Вже навесні повернуться графіки відключення світла по всій Україні

В березні українська економіка зросла майже на 5%

Безпеку українського морського коридору посилять

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

ВСІ НОВИНИ ⇢