Промисловці просять Президента відправити законопроєкт № 5655 на доопрацювання

Економіка Новини Точка зору
Промисловці просять Президента відправити законопроєкт № 5655 на доопрацювання

Низка громадських організацій, науково-технічних підприємств звернулися до Президента В.Зеленського щодо законопроєкту № 5655 про реформу містобудування, прийнятого Верховною Радою.

Лист на главу держави підписали президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський, президент Асоціації народних депутатів України Сергій Тарута, керівник Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій та ін.

Експерти відзначають, що з процесу роботи над законопроектом було виключено багато зацікавлених та важливих для будівельного ринку учасників, які заявляли, що документ не є комплексним та в підсумку зберігає низку корупційних ризиків.

Зокрема, не враховано всі зауваження Національного агентства з питань запобігання корупції.

«Цим законопроектом нівелюються права місцевих рад та державних органів по контролю за проектуванням та виконанням будівельно-монтажних робіт. Документ передбачає дискримінаційне страхування лише двох учасників процесу створення об’єктів будівництва, тоді як до розробників проектної документації та інших учасників запропоновано непідйомний штраф. Такий у законопроєкті передбачений в розмірі  30 прожиткових мінімумів, що суперечить усталеній практиці наших європейських сусідів», – йдеться в зверненні.

При наявності безумовно позитивних норм, наприклад, пов’язаних з подальшим розвитком цифровізації України, в законопроекті, крім згаданих вище недоліків, є також багато інших помилок, які вимагатимуть доопрацювання.

Відтак, промисловці та експерти з містобудування просять Президента призупинити підписання законопроєкту № 5655 та надати Верховній Раді 2-3 місяці для його доопрацювання – за участі українських фахівців. Це дозволить максимально наблизити законодавство до європейського та надати майбутнім вітчизняним та іноземним інвесторам необхідні гарантії.

Як відзначив Анатолій Кінах, важливо створити дієву базу для повоєнної відбудови житлової, транспортної та ін. інфраструктури.

«Вже відбулася низка міжнародних заходів – в Лугано і Берліні – щодо цього, зараз треба формувати відповідні фонди, проводити роботу над можливістю залучення заморожених російських активів за кордоном на потреби нашої відбудови. Все це потребує не тільки чіткого плану, але й створення сприятливого інвестиційного клімату, атмосфери довіри, сучасної нормативної бази та адресного використання ресурсів», – наголосив лідер ділової спільноти.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢