Кількість суден, що проходять зерновим коридором, скоротилася вдвічі – Мінагрополітики

Економіка Новини Транспорт
Кількість суден, що проходять зерновим коридором, скоротилася вдвічі – Мінагрополітики

У січні 2023 року через Босфор «зерновим коридором» щодня проходить в середньому 2-3 судна, що удвічі менше, ніж було у вересні-жовтні 2022 року. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час виступу на конференції міністрів сільського господарства в Берліні, передає Укрінформ.

 «Якщо у вересні-жовтні середньомісячний пропуск через Босфор становив 6 суден, то в січні ці показники скоротилися вдвічі – до 2–3 суден на день. За суднами фіксуються штучні, надумані «порушення». Під цим лицемірством країна-агресор приховує єдину мету: завдати Україні не лише воєнної поразки, але й економічної. Послабити фінансове становище також і наших міжнародних партнерів, а ще – спричинити міграційну кризу, що загострить вже наявні проблеми», – розповів він.

Сольський нагадав, що навіть у складних умовах із початку повномасштабної війни Україна експортувала понад 40 млн т зернових, олійних та продуктів їх переробки і забезпечила їжею сотні мільйонів людей по всьому світу.

Міністр наголосив, що зараз Україна потребує підтримки міжнародної спільноти та системних рішень у питанні саботажу роботи «зернового коридору» з боку російської сторони. Він також назвав три глобальні стратегічні речі, без яких неможливий розвиток ані українського агроринку, ні світового.

Сольський зазначив, що найперше – це припинення війни шляхом реалізації української формули миру. Друге – це обмін сучасними технологіями вирощування. На думку міністра, країни нетто-експортери з розвиненими агротехнологіями могли б ділитися досвідом з країнами, що розвиваються. Це пришвидшить розвиток фермерства і сприятиме розв’язанню проблеми з голодом.

«Третє – усунення будь-яких бар’єрів на ринку продовольства. Не має бути торговельних обмежень для виробників продукції, у тому числі продуктів переробки. У всіх має бути доступ до їжі», – зауважив очільник Мінагрополітики.

Він додав, що безбар’єрність торгівлі стосується й роботи «зернового коридору», адже від його безперешкодної роботи прямо залежить продовольча безпека світу.

«Росія умисно обмежує експорт українського продовольства. Об’єктивних причин для цього немає. Це частина їх гібридної війни», – підкреслив міністр.

Новини

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

ВСІ НОВИНИ ⇢