Держава припинила фінансувати видобувну галузь під час війни

Екологія Економіка Новини ТЕК
Держава припинила фінансувати видобувну галузь під час війни

18316494 - huge mine excavator for brown coal

Держава значно недофінансовувала витрати на геологорозвідку до початку повномасштабної війни, а у 2022-2023 роках взагалі припинила фінансувати цю галузь, спрямувавши кошти на оборонні потреби. Про це повідомив прес-центр Державної служби геології та надр, пише “ЕнергоБізнес”.

За даними відомства у 2012 р. була відкрита окрема бюджетна програма для фінансування геологорозвідки, яка запрацювала з 2013 р.

“За весь період дії, зазначена програма була профінансована приблизно на 20% від передбачених 10 млрд грн. Щорічні асигнування на реалізацію цієї програми мали динаміку зменшення – з 1,2 млрд грн на початку її реалізації̈ у 2013 році, до 40 млн грн – в 2020 році та 100 млн грн – в 2021 році. Плани з фінансування геологорозвідувальних робіт на 2020-2022 роки було виконано на 3,9%”, – повідомили в прес-центрі.

Крім того, в 2022 році всі кошти з цієї програми були спрямовані на потреби оборони.

“Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» від 02.12.2021 № 1928- IX видатки на розвиток мінерально-сировинної бази передбачались в сумі 100 000,0 тис. грн, проте відповідно до постанови Кабінету Міністрів України… скорочено видатки державного бюджету в сумі 100 000,0 тис. грн та направлено їх до резервного фонду державного бюджету з метою фінансування оборонного напрямку”, – йдеться у листі Держгеонадра.

На 2023 рік Держгеонадра подавала бюджетний запит у розмірі 100 млн грн на фінансування геологорозвідки, проте цей запит не був включений до бюджету на 2023 р. Таким чином, фінансування цієї галузі і в цьому році не було передбачено.

В Держгеонадра зазначають, що нині більшість родовищ – це ті, які були відкриті ще в минулому столітті, вони вже відпрацьовані, а нарощування нових запасів мінеральної сировини не спостерігається, оскільки практично не вкладаються кошти в пошук нових видів сировини.

“Така ситуація невдовзі призведе до відсутності належним чином підготовлених об’єктів для інвестицій у видобувну галузь”, – додали в прес-центрі.

Разом з тим, в Держгеонадра повідомили, що уряд передав в комітети парламенту законопроект № 6228 від 27.10.2021 р., який передбачає автоматичне відрахування відсотку ренти на потреби геологорозвідки. На сьогодні цей законопроект знятий з розгляду, проте його планується перереєструвати та розглянути повторно після завершення війни.  

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢