Україна та Чехії домовились про співпрацю щодо розвитку безвуглецевої енергетики 

Екологія Новини ТЕК
Україна та Чехії домовились про співпрацю щодо розвитку безвуглецевої енергетики 

Україна та Чехія обговорили питання енергетичної безпеки європейського континенту, у тому числі в контексті відмови від російських енергоносіїв та диверсифікації поставок газу, про це повідомляє Міністерство енергетики України, пише Мінпром.

До того ж заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков та аступник міністра МЗС Чехії Ярослав Курфюрст та спеціальний представник з питань енергетичної безпеки Вацлав Бартушко обговорювалися питання спільної закупівлі газу та встановлення граничної ціни на блакитне паливо, а також перспективи поступової відмови від викопних видів палива.

під час розмову також наголошувалося на перспективах співробітництва України та Чехії в атомній енергетиці та біоенергетиці. Також обговорилися перспективи співпраці у галузі водневої енергетики, зокрема спільного виробництва та транспортування безвуглецевого водню з ядерної енергії.

“Світовий попит на водень, зокрема в країнах ЄС, зростає. Переважна частина водню у світі застосовуватиметься у важкій промисловості та на транспорті, проте цей водень вироблений з викопного палива. Україні для відновлення потрібна буде власна промисловість, металургійна та хімічна, потужний транспортний сектор, галузі які мають відповідати екологічним стандартам. Джерелом чистої енергії для них може стати безвуглецевий водень, вироблений з ядерної енергії. Ми переконані, що водень з атомної енергії допоможе Україні та ЄС швидше досягти кліматичних цілей. Україна має потенціал для виробництва та експорту водню, а також досвід вироблення безвуглецевого водню на Запорізькій АЕС для власних потреб”, – зазначив заступник міністра.

Сторони обговорили позицію Чехії та інших країн ЄС щодо створення однакових стимулів і для водню з ВДЕ, і для низьковуглецевого водню з атомної енергії.

Ярослав Демченков також подякував Чехії за підтримку енергетичного сектору України та надану допомогу для відновлення об’єктів української енергетичної інфраструктури.

Новини

20 Травня 2024

УЗ скасувала аукціони з продажу металобрухту

British Steel постачатиме залізничні рейки до Туреччини

НКРЕКП підвищило ціни на електроенергію для бізнесу

Індійська JSW Steel знайшла коксівне вугілля в Мозамбіку

Турецька Habas отримала дозвіл на будівництво прокатного заводу

Україна наростила експорт сталевих напівфабрикатів майже вдвічі

Метинвест в I кварталі скоротив виплавку сталі, але збільшив виробництво ЗРС

Виробництво сталі у Китаї відстає від минулорічних показників

Заводи в Україні змушені наймати жінок через брак персоналу

За підсумками січня-квітня імпорт довгого прокату в Україну зріс на 9,9%

Мінекономіки представило проєкт оновленого порядку стимулювання для індустріальних парків

Британія запровадила санкції щодо одного з найбільших контейнерних терміналів росії

Ціни на золото встановили новий рекорд

Українські підприємства збільшили імпорт нікелю на 60%

Нікель суттєво здорожчав через заворушення у Новій Каледонії

Британська Liberty Steel вирішує, що робити з трьома своїми заводами

ВСІ НОВИНИ ⇢