Розблокування портів створить умови для швидкого відновлення промисловості

Металургія Новини Теми дня Точка зору Транспорт
Розблокування портів створить умови для швидкого відновлення промисловості

Повне розблокування морських комерційних перевезень у Чорному морі для всіх створить умови для швидкого відновлення промислового виробництва та ВВП України, дозволить зберегти робочі місця та забезпечить надходження валютної виручки. Про це пише ЦТС у статті “Однакові правила для всіх або відкрите море: Що буде з українськими портами?”.

Наразі гірничо-металургійна галузь України майже заблокована, як через втрату потужностей, так і через складнощі з логістикою – ГМК експортував близько 80% виробленої продукції, переважно через морські порти, та забезпечував близько 33% загального експорту України.

“Ми втратили можливість постачати продукцію на наші традиційні ринки і зараз використовуємо залізничний та автомобільний транспорт для відвантаження до польських портів. Без експорту морським шляхом металургійні компанії не зможуть використовувати більше ніж 50% своїх потужностей та вийти на беззбитковість”, – говорить Андрій Мягков, директор з логістики “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

Але закриття портів вплинуло не лише на портових операторів чи виробників. Оператори вагонного парку також несуть збитки – ціна приватних напіввагонів за минулий рік скоротилась в десять разів і сьогодні критично низька. Через руйнування великої кількості підприємств вантажна база загалом знизилась, труднощі з логістикою не дозволяють вивозити навіть те, що є. “Протягом 2022 року ставки на напіввагони впали приблизно в десять (10) разів, а обсяг перевезених вантажів за 10 місяців після початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну скоротилися більш ніж вдвічі, порівняно з аналогічним періодом 2021 року, в тому числі, експорт впав більш ніж в шість (6) разів”, – говорить голова правління “Укренерготранс” Андрій Брудний.

Схожа ситуація у іншого залізничного оператора, компанії “Металургтранс”. Сергій Голуб, голова наглядової ради “Металургтранс” зауважує, що в порівнянні з довоєнним періодом втратили 80% обсягів перевезень в морські порти. Залишились західні прикордонні переходи, але і там об’єми нижчі порівняно з минулим.

Як відзначає видання, повне розблокування торговельного судноплавства – в цьому зараз ключовий меседж до партнерів та світу. “У російських портах фактично не відбуваються військові дії, тому до них немає претензій у страховиків. Якщо нам важливі не “шашечки”, а реальна справедливість та реальне усунення загрози голоду, я вважав би за правильне повністю відкрити судноплавство для України без “коридорів”. Або – підвищені ризикові вимоги до росії на тому самому рівні, що й до нас. А краще на набагато вищому рівні, як до агресорів та винуватців того, що відбувається”, – говорить співвласник групи терміналів ТІС Андрій Ставніцер.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢