Розблокування портів створить умови для швидкого відновлення промисловості

Металургія Новини Теми дня Точка зору Транспорт
Розблокування портів створить умови для швидкого відновлення промисловості

Повне розблокування морських комерційних перевезень у Чорному морі для всіх створить умови для швидкого відновлення промислового виробництва та ВВП України, дозволить зберегти робочі місця та забезпечить надходження валютної виручки. Про це пише ЦТС у статті “Однакові правила для всіх або відкрите море: Що буде з українськими портами?”.

Наразі гірничо-металургійна галузь України майже заблокована, як через втрату потужностей, так і через складнощі з логістикою – ГМК експортував близько 80% виробленої продукції, переважно через морські порти, та забезпечував близько 33% загального експорту України.

“Ми втратили можливість постачати продукцію на наші традиційні ринки і зараз використовуємо залізничний та автомобільний транспорт для відвантаження до польських портів. Без експорту морським шляхом металургійні компанії не зможуть використовувати більше ніж 50% своїх потужностей та вийти на беззбитковість”, – говорить Андрій Мягков, директор з логістики “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

Але закриття портів вплинуло не лише на портових операторів чи виробників. Оператори вагонного парку також несуть збитки – ціна приватних напіввагонів за минулий рік скоротилась в десять разів і сьогодні критично низька. Через руйнування великої кількості підприємств вантажна база загалом знизилась, труднощі з логістикою не дозволяють вивозити навіть те, що є. “Протягом 2022 року ставки на напіввагони впали приблизно в десять (10) разів, а обсяг перевезених вантажів за 10 місяців після початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну скоротилися більш ніж вдвічі, порівняно з аналогічним періодом 2021 року, в тому числі, експорт впав більш ніж в шість (6) разів”, – говорить голова правління “Укренерготранс” Андрій Брудний.

Схожа ситуація у іншого залізничного оператора, компанії “Металургтранс”. Сергій Голуб, голова наглядової ради “Металургтранс” зауважує, що в порівнянні з довоєнним періодом втратили 80% обсягів перевезень в морські порти. Залишились західні прикордонні переходи, але і там об’єми нижчі порівняно з минулим.

Як відзначає видання, повне розблокування торговельного судноплавства – в цьому зараз ключовий меседж до партнерів та світу. “У російських портах фактично не відбуваються військові дії, тому до них немає претензій у страховиків. Якщо нам важливі не “шашечки”, а реальна справедливість та реальне усунення загрози голоду, я вважав би за правильне повністю відкрити судноплавство для України без “коридорів”. Або – підвищені ризикові вимоги до росії на тому самому рівні, що й до нас. А краще на набагато вищому рівні, як до агресорів та винуватців того, що відбувається”, – говорить співвласник групи терміналів ТІС Андрій Ставніцер.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢