Обмеження сировинного експорту на користь виробництва має стати економічною стратегією – Кисилевський

Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини Точка зору
Обмеження сировинного експорту на користь виробництва має стати економічною стратегією – Кисилевський

Схвалений Верховною Радою у другому читанні законопроект №8274 значно ускладнить вивіз з країни сировини, штучно занижуючи розмір мита. Про це повідомив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, пише МінПром.

За його словами, закон визначає, що для тих видів сировини, на які встановлені вивізні мита у відсотках, розмір мита буде визначатись на основі котирувань на відповідні товари на міжнародних товарних біржах.

“Зараз нечесні ділки вказують у митних документах занижену вартість сировини, іноді – в 10 разів. Наприклад, тона брухту міді коштує біля 10 тис. доларів, а ціну вказують 1 тис. дол., і мито сплачують з однієї тисячі, а не з десяти тисяч. Цим вони крадуть кошти у бюджету ( = у армії), а також лишають українські переробні підприємства затребуваної сировини. Тільки на прикладі міді втрати бюджету складають до 2 млрд грн на рік”, – відзначив народний депутат.

Д.Кисилевський нагадав, що адвалорні (відсоткові) ставки вивізного мита в Україні встановлені на насіння олійних культур, брухт кольорових металів і шкіряну сировину. Але згідно з наявними даними, понад 70% таких товарів вивозяться за заниженими цінами.

“Тепер, якщо у документах вказана вартість, нижча від котирувань на міжнародних біржах, для розрахунку мита буде братись ціна біржі, а не те, що “намалювали” в митних документах. Така норма діятиме до кінця 2025 року. І якщо вона покаже свою ефективність, я пропонуватиму зробити її безстроковою”, – сказав він.

Заступник голови комітету також підкреслив, що сьогоднішнє рішення Ради також є важливим кроком для того, щоб українські переробні підприємства мали змогу купити достатню кількість сировини для роботи. Підприємства, які дають роботу українцям, сплачують податки в український бюджет, не мають стикалися із дефіцитом чи здорожчанням сировини лише тому, що спритні ділки за фіктивними цінами і, ймовірно, з мовчазної згоди митниці вивозять цю сировину в обманний спосіб.

“Політика розвитку переробної промисловості і обмеження сировинного експорту на користь виробництва і експорту товарів з більшою доданою вартістю і високотехнологічних товарів має стати частиною нової економічної стратегії. Її Україна потребує і зараз, в умовах війни, і в майбутньому, коли справа дійде до масштабного відновлення”, – резюмував Д.Кисилевський.

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢