З початку року в Україні п’ята частина підприємств припинила роботу

Економіка Новини
З початку року в Україні п’ята частина підприємств припинила роботу

Український малий та середній бізнес вказує на стагнацію умов для ведення бізнесу, а кожне п’яте підприємство в Україні закрилося з початку року.

Такі результати показало 12-те дослідження стану та потреб малого та середнього бізнесу (МСБ) в умовах повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Український малий та середній бізнес вказує на стагнацію умов для ведення бізнесу. Показник Ukrainian Business Index залишається на низькому рівні (35.3 зі 100), що свідчить про те, що бізнес не бачить перспектив покращення економічної ситуації й ділового середовища в найближчі місяці.

Очікування бізнесу від результатів діяльності в 2023 році також погіршуються. На це впливає непрогнозованість розвитку ситуації і дій держави, посилення тиску силовиків і контролюючих органів, фактична відсутність доступу до фінансового ресурсу для поповнення обігових коштів і реалізації проєктів розвитку.

При цьому, бізнес виділяє необхідність боротьби з корупцією, проведення податкової та судової реформ, покращення доступу до фінансових ресурсів.

За результатами перших п’яти місяців роботи у 2023 році 21.1% підприємств повністю або майже повністю зупинили роботу (від 0% до 30% від планового показника).

8,4% підприємств вказали на зростання обсягів робіт порівняно з планом. 25,4% підприємств діють в межах запланованих показників на 2023 рік. Загалом за перші п’ять місяців роботи у 2023 році МСБ виконують план обсягів робіт на 71,6%.

Середньозважений очікуваний показник оборотів бізнесу у 2023 проти 2022 року продовжує падіння з +10,3% (оцінка, отримана в січні 2023 року) до -0,7% в червні 2023 року. Водночас більше третини (38,4%) бізнесів очікує на зростання оборотів у поточному році.

Не бачать перспектив 24,3% підприємств (вказали, що бізнес не працюватиме або буде працювати на рівні до 50% від оборотів попереднього року).

Дослідження було проведене в межах Ініціативи для відновлення економіки України, що яка реалізується Advanter Group, Центром розвитку інновацій, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, Національним проєктом Дія.Бізнес за підтримки Мінцифри, Мінекономіки, Мінфіну, Торгово-промислової палати України. Дослідження проводилося за період з 31 травня по 11 червня 2023 року. Всього було опитано 753 власників та CEO підприємств МСБ.

Новини

21 Травня 2024

Виробники будматеріалів потребують підтримки з боку держави

Відключення світла не припиняться після перегляду тарифу – експерт

Китай планує збільшити власне виробництво залізорудного концентрату

Після підвищення акцизу пальне в Україні коштуватиме 80 грн/літр

ЄС ініціює антидемпінгове розслідування щодо імпорту труб з Китаю

ArcelorMittal закликає Німеччину до більш реалістичної стратегії декарбонізації

У березні цього року промвиробництво ЄС зросло на 0,6%

За чотири місяці через українсько-польські переходи УЗ перевезла більше всього руди

Китай з початку року збільшив експорт коксу майже на чверть

Японським металургам загрожує дефіцит металобрухту через відмову від конвертерного виробництва сталі

Україна щороку отримуватиме 2,5-3 млрд євро від заморожених російських активів

Атаки на українську енергосистему призвели до уповільнення темпів зростання ВВП

Німеччина схвалила план США про гроші для України з активів рф

Австрія надасть Україні ще 5 млн євро на відновлення енергетичної інфраструктури

Автогаз у мережах АЗС трохи подешевшав

Укрнафтобурінню суд не дозволив відновити видобуток на Сахалінському родовищі

ВСІ НОВИНИ ⇢